Kako se pravi samsa? - Recepti i Kuvar online
Kako se pravi samsa? - Recepti i Kuvar online

Samsa je pita od ručno razvijanih kora lisnatog testa (katmer kore) i karakteristična za jugoistočnu Srbiju. Samsa je veoma popularna pita, koja se obično vezuje za vranjanski kraj. Kompletan recept moći ćete da pročitate u knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja izlazi iz štampe u martu.

Kako se pravi samsa? (izvod iz knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje)

Pomešati brašno i vodu i nastaviti sa mešanjem da se testo ne bi zgrudvalo. Ručno izraditi testo, formirati jufku, posuti odozgo sa malo brašna i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Nakon pola sata, opet premesiti testo dok ne postane glatko, opet formirati jufku i ostaviti još 30 minuta. Formirati testo u tzv. đuzleme (delove), tj. razvući testo u obliku kruga debljine do 4-5 mm.

Premazati testo mašću. Od polovine poluprečnika kruga testa, prema spoljašnjoj ivici testa, iseći testo kao u obliku cveta (u sredini ostaviti krug, a od tog kruga prema spoljašnjoj ivici iseći 12 oblika koji nalikuju na latice). Sada ovih 12 oblika presavijati ka središnjem, okruglom delu testa, uzimajući svaki put deo testa koji je nasuprot prethodnom. Kada su sve tzv. latice preklopljene ka sredini testa i jufka formirana, okrenuti je i posoliti sa malo brašna i ostavite da odstoji 20 minuta.

Nakon toga oklagijom razvući testo debljine 2‒3 mm pravougaonog oblika dimenzija 80 x 40 cm. Sa jedne strane zarolati testo 3 kruga. Jufku prilagoditi dimenzijama pleha, u našem slučaju iseći testo veličine 42 x 37 cm.

Podmazati pleh mašću.

Jufke ređati u pleh dok ne ispunite ceo pleh. Testo premazati sa malo masti.

Peći u rerni na 220 stepeni oko 35‒40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Kada je samsa ispečena, izvadite je iz rerne, prelijte mešavinom kiselog mleka i belog luka i ostavite da „odmori“ desetak minuta.

Majstor za pripremu samse bio je Bojan Marinkov, koji je bio naš saradnik na pripremi knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koji sa zadovoljstvom kuva i priprema testa i ostale specijalitete jugoistočne Srbije, za porodicu i prijatelje.

Kako se priprema samsa, VIDEO, pogledajte ovde:

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!