Kako se spremala boranija početkom 20. veka? Recept za boraniju iz 1908.

Kako se spremala boranija početkom 20. veka? Boranija je i u to vreme bila jedno od najpopularnijih jela i spremala se kao posna i mrsna.

Posna boranija

Boranija se brala ujutro, dok je bila hladovina, zatim su je seckali na sitne komadiće, otprilike po centimetar dužine. Posle pranja, stavljali bi je u lonac. Zatim bi je solili i nalivali, (obično) vrućom vodom. Po ukusu, dodavan je beli luk (nije bilo obavezno), a neki su dodavali i malo sirćeta da bi je zakiselili. Bilo je poznato da je dodavana i zelena šljiva ili grozd (zbog povećanja kiselosti). Neki su posnoj boraniji dodavali i sitno seckani crni luk.

Mrsna boranija

Mrsna boranija se spremala isto kao i posna, samo što su u nju stavljali kajmak ili jaje razmućeno u mleku.

Sa mesom i slaninom, boranija se veoma retko spremala.

Mlada boranija na tepsiju

Mladu boraniju su spremali i na „na tepsiju“. Za ovaj način pripreme, isecale su se samo peteljke i vrh (jer mlada boranija nema „konce“), pa je poparili u vreloj vodi i složili u tepsiju. Zatim se pravila zaprška, kojoj se dodavala šaka pšeničnog brašna, pa je nalivali vrućom vodom, posolili i posipali po boraniji. Posle toga, tepsiju bi pokrili vrelim sačom i kad bi se dobro ukrčkala, onda bi je poslužili.

Izvor: Srpska narodna jela u Levču i Temniću, 1908., Stanoje M. Mijatović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kako se spremala boranija početkom 20. veka? Recept za boraniju iz 1908.

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.