Kako se spremala boranija početkom 20. veka? Boranija je i u to vreme bila jedno od najpopularnijih jela i spremala se kao posna i mrsna.
Posna boranija
Boranija se brala ujutro, dok je bila hladovina, zatim su je seckali na sitne komadiće, otprilike po centimetar dužine. Posle pranja, stavljali bi je u lonac. Zatim bi je solili i nalivali, (obično) vrućom vodom. Po ukusu, dodavan je beli luk (nije bilo obavezno), a neki su dodavali i malo sirćeta da bi je zakiselili. Bilo je poznato da je dodavana i zelena šljiva ili grozd (zbog povećanja kiselosti). Neki su posnoj boraniji dodavali i sitno seckani crni luk.
Mrsna boranija
Mrsna boranija se spremala isto kao i posna, samo što su u nju stavljali kajmak ili jaje razmućeno u mleku.
Sa mesom i slaninom, boranija se veoma retko spremala.
Mlada boranija na tepsiju
Mladu boraniju su spremali i na “na tepsiju”. Za ovaj način pripreme, isecale su se samo peteljke i vrh (jer mlada boranija nema “konce”), pa je poparili u vreloj vodi i složili u tepsiju. Zatim se pravila zaprška, kojoj se dodavala šaka pšeničnog brašna, pa je nalivali vrućom vodom, posolili i posipali po boraniji. Posle toga, tepsiju bi pokrili vrelim sačom i kad bi se dobro ukrčkala, onda bi je poslužili.
Izvor: Srpska narodna jela u Levču i Temniću, 1908., Stanoje M. Mijatović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!