Starinski domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Starinski domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Kako se spremao hleb u pirotskom kraju na početku 20. veka? O tome se piše u knjizi Etnološka građa i rasprave iz Lužnice i Nišave, autora Vladimira M. Nikolića.

Donosimo izvod iz knjige kako se spremao hleb početkom 20. veka

U celom ovom kraju seljaci jedu mešan hleb. Mešaju se razna brašna za mešenje hleba. Meša se pšenično i ržano na pola. Meša se pšenično i kukuruzno na pola ili da jedno preoblađuje. Meša se kukuruzno i ječmeno brašno u srazmeri kako bude imalo. Meša se ovseno i kukuruzno, a ima hleba i od čistog ovsa. Najbolji je hleb u selima oko Pirota, premda nije od čistog pšeničnog brašna, ali pošto se peče u pećima, opet je bolji nego u Lužnici i u planinskim selima. U Crvenoj Jabuci i u još nekim sirotnim planinskim selima Lužnice, pa i Nišave, hleb mese od ovsenog brašna.

Hleb većinom ostaje nedopečen i gnjecav, jer se u većini sela ovog kraja (osim sela oko Pirota) hleb peče u “crepnjama”. U mnogim selima oko Pirota za slavu peku hleb, u kome je veći deo pšeničnog brašna, ali on opet više po ukusu liči na kukuruzan hleb, a to dolazi otuda, što seljaci svakad kvasac podmešuju od kukuruznog brašna, zbog toga što bolje “stvaše” (ukisne). Nešto po navici što vole nedopečen i mek hleb, nešto zbog neznanja i neveštine u mešenju i pečenu, u glavnom: hleb nigde nema onih osobina, što treba da ima hleb, koji odgovara svim uslovima što se od njega traže.

Mesi se i čista “muruznica” nakiselo, ali ređe. Pogaču mese o svadbama i slavama, ređe od čistog pšeničnog brašna, a češće opet od mešanog. I slavski kolač miriše na kukuruzno brašno, zato što je kvasac od kukuruznog brašna. Kačamak se češće “pravi” i ovde katkad zamenjuje hleb.

Izvor: Etnološka građa i raprave iz Lužnice i Nišave, autor Vladimir M. Nikolić, uredio dr Jovan Erdeljanović, 1910. godina. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.