Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Keške, ćeške, keškek – Javorka Filipović

0 28

Keške, ćeške, keškek – razni su nazivi za ovo istočnjačko jelo koje se sprema s piletinom i pšenicom, ili mešavinom pšenice i ječma. Potrebno je dugo ga kuvati, neki kažu i ceo dan, na kraju meso bi ostalo bez kostiju i kožurice, u „fronclama“ koje bi se mešanjem skroz raspale i sjedinile sa skuvanom pšenicom.

Kako sam htela da probam ovo jelo, ali da ga ne kuvam tako dugo, da bude manja količina svega za prvi put, koristila sam piletinu bez koske i oljušteni ječam (geršlu). Ovo je mnogo brži način za sve koji nemaju Smederevac pa da polako na kraju šporeta krčkaju dok se sve ne raskuva.

U Srbiji se ovo jelo sprema u njenom jugozapadnom delu i služi se preliveno istopljenim starim kajmakom. Možete ga skuvati dan ranije, po potrebi podgrejati na istopljenom buteru. Ako ga služite odmah, prelijte ga istopljenim buterom i poslužite uz sezonsku salatu.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, OVDE >>>

Keške, ćeške, keškek - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Keške, ćeške, keškek – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Keške, ćeške, keškek - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Keške, ćeške, keškek - razni su nazivi za ovo istočnjačko jelo koje se sprema s piletinom i pšenicom, ili mešavinom pšenice i ječma.
Obrok Ručak
Kuhinja Turska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 3 hours
Ukupno vreme 3 hours 25 minutes
Broj osoba 6 osoba
Autor Javorka Filipović

Sastojci

 • 200 g oljuštenog ječma (geršla)
 • 400 g piletine bez koske (karabatak)
 • vode po potrebi
 • 1 kašika kokosovog ulja
 • so po ukusu
 • biber po ukusu

Uputstvo za pripremu

 1. Geršlu uveče potopiti u hladnu vodu i ostaviti je da prenoći. Sutradan ocediti tu vodu i baciti. U veću i dublju šerpu staviti 1 kašiku kokosovog ulja i poredjati piletinu po dnu. Preko staviti ocedjenu geršlu i naliti vodom da je bude oko 2 prsta iznad sadržaja.
 2. Uključiti ringlu na najjače, sačekati da provri, smanjiti na najnižu temperaturu i ostaviti da se kuva. Na mom šporetu imam podeoke od 1-6, sve vreme sam kuvala na 2.
 3. U toku kuvanja ništa ne mešati, povremeno proveriti da li ima vode i po potrebi dolivati manju količinu, tek da jelo bude u vodi i da ne zagori.
 4. Nakon 3 sata kuvanja dobićete sluzav sadržaj sa mesom koje je već kuvano. Tada varjačom energično mešati u pravcu kazaljke na satu dok se meso sasvim ne raspadne i počne da se sjedinjuje sa kuvanom geršlom. Tek tada po potrebi posoliti i pobiberiti jelo.
 5. Isključiti ringlu i ostaviti jelo na njoj. Nakon 15-tak minuta možete poslužiti keške. Rastopiti malo butera i njime preliti jelo u tanjiru pre služenja. Ostatak jela ohladiti, ostaviti u frižideru i po potrebi podgrevati na zagrejanom buteru.
  Keške, ćeške, keškek - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Beleške

Ukoliko ste na hrono ishrani, možete ga koristiti kao doručak.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.