Knedle od starog hleba ili češke knedle su tradicionalni prilog u južnoj Nemačkoj, Češkoj i Austriji.
Služe se uz pečeni kiseli kupus, pečeno meso i pečurke u belom sosu. Pošto se koristi stari hleb potiču iz kuhinje siromašnih, ali su u međuvremenu dobile epitet specijaliteta tako da ih možete naći na meniju restorana s nacionalnom kuhinjom.
Kod mene su bile prilog junećem gulašu i uživali smo u ručku koji je bio drugačiji od standardnih za našu kuhinju.
Knedle od starog hleba (Semmelknödel) – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Knedle od starog hleba ili češke knedle su tradicionalni prilog u južnoj Nemačkoj, Češkoj i Austriji.
- 400 gr starog hleba (iseckanog u kockice)
- 250 ml toplog mleka
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckanog)
- 30 gr butera
- 1 kašika persunovog lista (sitno iseckanog)
- 2 komada jajeta
- so (po ukusu)
- brašno (po potrebi)
- biber (po ukus)
- Hleb iseći na kockice, preliti ga toplim mlekom i rukama izgnječiti da se dobije jednolična smesa.
Sitno iseckani crni luk prodinstati na buteru, dodati peršunov list i sve to sjediniti sa hlebom.
Dodati jaja, začiniti po ukusu i uz dodatak brašna po potrebi umesiti smesu od koje se mogu oblikovati knedle.
- Vlažnim rukama oblikovati knedle veličine kajsije, spuštati ih u kipuću vodu i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu.
Ocediti knedle i još tople servirati kao prilog glavnom jelu po želji. Kod nas su knedle bile prilog gulašu.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!