Koh od griza - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Koh od griza - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Koh od griza je starinski recept, jednostavan za pripremu. Najviše ga vole deca, ali, ni stariji neće odbiti tanjir oglađenog domaćeg koha.

Inače, griz je namirnica koja se dobija mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna. Karakterišu ga blago žuta boja, ujednačena granulacija i velika moć upijanja. Prirodan je proizvod, bez dodatka aditiva i konzervansa. Koristi se za ishranu dece i odraslih osoba. Ova primena je opravdana visokom nutritivnom vrednošću. Pšenični griz se može upotrebiti kao osnova ili dodatak slanim i slatkim jelima.

Koh od griza, sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike pšeničnog griza
  • 750 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Koh od griza, priprema:

  • Umutiti belanca sa 4 kašike šećera, dodati žumanca pa brašno i griz. Izmešati.
  • Sipati u pleh (20x30cm), podmazan ili obložen papirom za pečenje.
  • Peći 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C.
  • Mleko, 3 kašike šećera i vanilin šećer zagrejati (da se otopi šećer) i preliti preko ispečene kore.
  • Ohladiti i posluziti.
  • Prijatno!

Recept poslala Jelena Nikolić

U Nemačkoj, Austriji, te u panonskim i balkanskim zemljama griz se često meša s jajima kao dodatak supama i čorbama, a takođe može biti kuvan sa vodom ili mlekom pa zaslađen i eventualno posut čokoladom. Tako skuvan i zaslađen obično se služi kao doručak.

Galaktobureko (grč. γαλακτομπούρεκο) je tradicionalni dezert grčke kuhinje. Pravi se od griza (ponekad začinjenog limunom ili pomorandžom) uvijenog u koru za gibanicu. Naziv Galaktobureko potiče od dve reči, reči grčkog jezika gala (grč. γάλα) koja znači mleko, i reči bureko koja potiče od reči burek iz turskog jezika. U slobodnom prevodu se može prevesti kao mlečni burek.

Kada je skuvan, griz se pretvara u mekanu kašu. Kao takav, popularan je u severozapadnoj Evropi i Severnoj Americi kao desert, gde se kuva sa mlekom i zaslađen, pod nazivom griz-puding, često s ukusom vanilije i serviran sa marmeladom. U Švedskoj, Estoniji, Finskoj, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj i Rusiji jede se kao kaša za doručak, ponekad pomešan sa grožđicama i serviran sa mlekom. Na Bliskom Istoku, od griza se prave deserti poznati kao Harisa, Basbosa i Nammora.

Na jugu Indije, griz se koristi za pripravljanje namirnica poput Rava dose i upme ili poslastica poput sheera. Ponekad se, takođe, koristi za pohovanje ribe, pre prženja u ulju, što ribi daje hrskavu presvlaku. Na severu Indije se koristi za slatkiše poput Suji halwe. Od griza se pravi i desert alva (Grčka, Kipar, Turska, Iran, Pakistan te arapske zemlje), napravljen od prepečenog griza sa šećerom, puterom, mlekom i pinjolima. U velikom delu Severne Afrike, od durum griza se pravi kuskus.

U nekim kulturama, griz je posluživan na sahranama, tokom posebne svečanosti ili kao verski prinos. Kao alternativa kukuruznom brašnu, griz se može koristiti kako bi se “pobrašnile” površine za pečenje i na taj način se sprečilo prijanjanje hrane. Dodavanjem malog udela durum griza u uobičajenu mešavinu brašna prilikom proizvodnje hleba proizvodi se ukusna kora.

Izvor: Wikipedia

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!