Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Kolač sa malinama – Recepti & Kuvar

0

Kolač sa malinama – Recepti & Kuvar

Kolač sa malinama – izuzetna aroma, a možete ga spremati i tokom zime, koristeći smrznute maline…

Maline bi trebalo da budu deo svakodnevne ishrane, a takva ishrana bi trebalo da sadrži izbalansiran unos svežeg voća i povrća. Sokovi, kao i kolači od voća i povrća, koje konzumiramo, bi trebalo da budu što manje obrađeni, tj. voće koje koristimo bi trebalo samo procesirati u blenderu, bez ikakvih dodataka. Hranljive materije u voću i povrću, između ostalog, prema najnovijim istraživanjima, pomažu kod preventive kardiovaskularnih bolesti, i nekih vrsta raka. Konzumiranje soka ili kolača od maline, koji sadrže veću količinu svežih malina, doprinose unosu hranljivih materija u organizam, zbog svog vitaminskog i mineralnog sadržaja.

Malina, kao sastojak ishrane je veoma ukusna, sama po sebi, ali, uvek možete da probate da kombinujete ukuse – da dodajete, npr. svežu nanu, kao i drugo voće i povrće.

Iako sadrži dosta hranljivih materija, malina ne sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana. Zbog balansirane i zdrave ishrane, potrebno je, kao i zbog hranljivih vrednosti, kombinovati je sa drugim voće i povrćem.

Inače, čist, nerazblažen sok od maline sadrži nizak nivo masti, i malo kalorija. Sadrži visok nivo antioksidanta, vitamin C, vitamin K, magnezijum, kalijum, kalcijum,… Konzumiranje ceđenog ili procesiranog soka od svežih malina je dobar način za povećanje imuniteta organizma.

Pogledajte recept za sok od maline mix (malina, blitva, breskva, ananas, sveža nana, sok od pomorandže).

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kolač sa malinama - Recepti & Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Štampanje

Kolač sa malinama – Recepti & Kuvar

Kolač sa malinama - izuzetna aroma, a možete ga spremati i tokom zime, koristeći smrznute maline...
Vreme pripreme 40 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 1 hour
Broj osoba 4 porcije

Sastojci

  • gr brašno 250
  • gr buter 150
  • gr šećer 70
  • žumance 2 komada
  • malo soli
  • džem od malina
  • gr sveže maline oko 300
  • belanca 3 komada

Uputstvo za pripremu

  1. Ostavite buter da smekša, na sobnoj temperaturi.
  2. U sudu za mešenje, umutite žumanca, pa dodajte brašno, so i smekšani buter. Umutite mikserom, da se dobije jedinstvena masa. Po potrebi, dodajte malo mlake vode. Ostaviti testo da odstoji 30 minuta.
  3. Testo preliti u podmazan pleh (ili stavite papir za pečenje), i poravnati. Preko testa premazati džem od malina, i staviti da se peče na 170 C stepeni.
  4. U posudu za mešanje dodati belanca i šećer. Belanca mikserom umutiti u penu. Kad je pena čvrsta, dodati izpasirane sveže maline (1 srednja šolja) i promešati.
  5. Kad je testo pečeno, izvaditi iz rerne, i preliti umućenom penom od belanaca. Vratiti u rernu na par minuta da se zapeče.
  6. Kolač služiti dobro ohlađen, uz sveže maline, šlag ili sladoled od vanile.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.