KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Vesna Pavlović

KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE.

Gibanica, sastojci:

Za testo:

  • 8 g suvog pekarskog kvasca,
  • 200 ml vode,
  • 100 ml ulja,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 400 g brašna.
Za premazivanje:
  • po potrebi domaća svinjska mast.

Za nadev:

  • 200 g sitnog sira,
  • 3 kašike kiselog mleka,
  • 3 jajeta.

Gibanica, priprema:

Za testo:

  • U mlaku vodu dodati suvi pekarski kvasac, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
  • Zatim dodati malo brašna, ulje, so, izmešati, pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo.
  • Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 16 delova oblikujući jufkice.
  • Domaću svinjsku mast sobne temperature razmutiti viljuškom.
  • Svaku jufkicu razviti oklagijom tanko (na veličinu malog tanjira).
  • Jednu rastanjenu jufkicu premazati mašću i preklopiti drugom te odložiti sa strane.
  • Tako uraditi i sa preostalim jufkicama (dobijajući tako 8 kora).
  • Ostaviti da odstoje 10 minuta.

Za nadev:

  • Sir staviti u odgovarajuću posudu, dodati kiselo mleko, jaja i izmešati.
  • Kore razviti oklagijom na veličinu tepsije.
  • Dno tepsije obložiti pek-papirom.
  • Staviti koru, premazati je mašću te rasporediti nadev od sira.
  • Tako naizmenično ređati kore, premazivati i nadevati.
  • Završiti korom.
  • Ostaviti da odstoji 10 minuta.

 

  • Premazati mašću i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
  • Gotovu gibanicu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi, pa izručiti iz tepsije i poslužiti vruću uz jogurt.

KOMENTAR: Možda izgleda kao da ima dosta posla oko pripreme, tanjenja kora, ali sve to brzo ide. Tako je barem kod mene pošto sam neko ko voli da mesi testa za razna peciva. Gibanica je veoma ukusna. Priznaćete – ništa bolje od domaćih kora. Prijatno!

Vreme pripreme: 100 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Vesna Pavlović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.