KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salenjaci, Jelica Podraščanin

KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salenjaci, Jelica Podraščanin.

Salenjaci, sastojci:

  • 600 gr samlevenog sala,
  • 1 kg brašna,
  • pola male kašike soli,
  • kašika šećera,
  • 2 jajeta,
  • 1 kvasac,
  • 1,5 dl mlakog mleka i
  • 2 dl mlake vode.

Za punjenje:

  • pekmez ili džem.

Za uvijanje salenjaka:

  • šećer u prahu.

Salenjaci, priprema:

  • U posudu staviti mleko i kašiku šećera i dodati kvasac i ostaviti da nadođe.
  • Kad kvasac nadođe, dodati: mlaku vodu, jaja, 2/3 brašna i so i zamesiti testo tako da ne bude tvrdo. Ako je potrebno dodavati pomalo brašna.
  • Testo podeliti na četiri dela i napraviti loptice i ostaviti da stoje 15 minuta.
  • Potom uzeti jednu lopticu i rastanjiti oklagijom u pravougaonik i namazati ga sa četvrtinom dela sala.
  • Potom rastanjiti drugi deo testa i staviti preko sala i opet namazati salom i tako uraditi i  sa preostala dva dela.
  • Potom preklopiti levi deo testa pa desni, a potom gornji pa donji deo.
  • Pokriti krpom i ostaviti da stoji 15 minuta.
  • Ponovo razvući testo i savijati prvo sa gornje a onda sa donje strane, pa sa desne i potom i leve strane, pa prekriti krpom i ostaviti da stoji 15 minuta i ponovo nadođe.
  • Posuti brašnom sto na koji se stavi testo i rastanji se oklagijom na  debljinu prsta, a potom ga iseći na kvadrate.
  • Na sredinu svakog kvadrata pritisnuti prstom i u udubljenje staviti kašičicu čvršćeg pekmeza ili džema i kvadrat preklopiti da se dobije trougao, a po dužoj strani uzeti krajeve i spojiti i dobije se salčić koji je sličan obliku srca. Može i samo da se kvadrat preklopi i da bude kao knjiga.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni  oko 20-25 minuta što zavisi od šporeta.
  • Pečene salenjake ostaviti da se malo prohlade pa ih uvijati u šećer u prahu.
  • Ako se vrući uvijaju šećer povuče masnoću i budu kao da nisu uvijeni u šećer.
  • Sutra dan su salenjaci tvrdi a da bi bili lepi kao kad su pečeni treba ostaviti deo salenjaka da se ne uviju u šećer i sutra dan ih staviti u tepsiju na 100 stepeni, da se ugreju i potom uviju u prah šećer.

Za pripremu salenjaka potrebno je oko 3 sata.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salenjaci, Jelica Podraščanin

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.