Kako napraviti posni slavski kolač? - Recepti i Kuvar online
Kako napraviti posni slavski kolač? - Recepti i Kuvar online

Naljepši slavski kolač Srbije, biramo najbolji recept 2022. godine! Počevši od 01.11.2022. pa sve do 31.01.2023. šaljite vaše recepte, koji će konkurisati za zvanje NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE.

Za sve koji ne znaju, SLAVA (KRSNO IME, KRSNA SLAVA) je deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije i upisana je kao element u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, kao i na UNESCO listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

SLAVSKI KOLAČ je neizostavni deo običajnog rituala Slave: “U domu porodice se na dan posvećen svecu kojeg ona slavi tokom obavljanja rituala pali posebno namenjena slavska sveća, čita se molitva Oče naš i obavlja se sečenje slavskog kolača (obavezno ima utisnut simbol IS HS NI КA) tako što se preliva vinom, seče u obliku krsta, zatim se okreće i prelama na četiri dela uz podizanje uvis. Tokom rituala izgovaraju se zahvalnosti svecu i molitve za blagostanje. Ritualno sečenje kolača obavlja domaćin s najstarijim ili najvažnijim gostom („dolibaša“), svojim naslednikom i ostalim članovima porodice. Slavska gozba otpočinje ceremonijalnim ispijanjem vina, jedenjem „koljiva“ i slavskog kolača i izgovaranjem zdravica („zdravica“) i želja za zdravljem, plodnošću i blagostanjem porodice i gostiju, a nastavlja se obedom koji simboliše blagostanje.” – izvod iz detaljnog opisa SLAVE iz Nacionalnog registra nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE

Konkurs je deo našeg tradicionalnog izbora za najbolji recept godine, koji organizujemo deveti put za redom.

Ovaj put – tema je NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ! Što ga pravite tradicionalnije, što tradicionalniji recept koristite, što ga lepše ukrasite – to je bolje – dobićete višu ocenu. 

Šest najboljih recepata sa najlepšim fotografijama za SLAVSKI KOLAČ, po izboru uredništva Recepti i Kuvar online, naći će se u superfinalu, početkom sledeće godine, gde će stručni žiri odlučiti koji su stvarno najbolji!

Analiziraće se sve što bude dostupno uredništvu i žiriju: broj lajkova na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na stranici samog recepta, broj lajkova na Instagram stranici Recepti i Kuvar online… a najvažnije će biti: ocene žirija na licu mesta – prezentacija i ukus.

PROČITAJ: Ivan Ivanović o Festivalu testa Testival

USLOVI ZA UČESTVOVANJE

PROČITAJTE USLOVE KONKURSA ZA NAJBOLJI RECEPT GODINE >>>

PROČITAJTE USLOVE KORIŠĆENJA PORTALA RECEPTI I KUVAR ONLINE >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

IZBOR ZA NAJBOLJE VANILICE SRBIJE (2021.) – najbolji recept godine (VIDEO)


PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!