KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski hleb – Verica Poznanović

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski hleb.

Slavski hleb, sastojci:

Testo za ukrase:

  • 110 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike gustina
  • oko 100 ml vode

Testo za kolač:

  • 1kg brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kockica svežeg kvasca,
  • 225 ml mleka,
  • 125 ml vode ( trebalo bi da je ova voda osveštana)
  • 2 žumanceta,
  • 100 ml ulja,
  • 1 grančica suvog bosiljka.

Slavski hleb, priprema:

Ukrasi:

  • Sastojke za testo za ukrase pomešajte i zamesite tvrdo.
  • Ukoliko je potrebno, dodajte još vode ili još brašna.
  • Neko za ovo testo koristi samo brašno i so, i to jednaku količinu.
  • Dakle, kada ste umesili glatko testo ostavite ga uvijeno u plastičnu foliju da odstoji 10 minuta da se malo opusti, pa onda počnite sa pravljenjem ukrasa. Mi pravimo 5 poskura, grozd sa listom vinove loze, burence, pticice, cvetove, klasje žita, knjigu.
  • Gotove ukrase ostavite na papiru da se suše dok ne napravite kolač.

Testo za kolač:

  • Sada pripremite testo za kolač. U manjoj činiji pomešajte izmrvljen sveži kvasac, mlako mleko i mlaku vodu i ostavite 5-10 minuta.
  • Pomešajte brašno sa solju u velikoj činiji pa u sredini napravite rupu.
  • Dodajte, žumanca i razmućen kvasac pa mešajte dok ne sjedinite sastojke.
  • Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa počnite rukama da mesite. Ulje dodajte dok mesite dodavajući brašno kad je potrebno.
  • Uključite rernu na 180 stepeni. Šerpu dobro premažite, pospite brašnom.
  • Testo podelite na 3 dela. Jednu za loptu pa dlanom rastanjite na pogaču obima malo manjeg nego što je obim šerpe. Od drugog dela ispletite pletenicu a od trećeg dela napravite lopticu.
  • Ostavite testo da odmara jedno 30 minuta pre pečenja.
  • Pecite dok kolač ne porumeni.
  • Izvadite kolač iz rerne.
  • Tri kasikice šecera pomesajte sa četiri kašikice vode.
  • Nalepite ukrase po kolaču prekrijte papirom i pecite još par minuta.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski hleb – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.