KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Tradicionalni slavski kolač.
Tradicionalni slavski kolač, sastojci:
- 1200 gr brašna
- 1 kvasac
- 2 jajeta + žumance
- 1/2 kašičice šećera
- 1,5 kašičica soli
- 2 dl mleka
- 5 dl vode
- 1 dl ulja
Za ukrase:
- 150 gr brašna
- 150 gr gustina
- malo vode
Tradicionalni slavski kolač, priprema:
Testo za kolač:
- Uzeti malo mleka i ugrejati da bude toplo.
- U mleko staviti šećer i izmrvljen kvasac. Preko kvasca i mleka posuti 2 kašičice brašna i ostaviti 15 minuta da kvasac počne da se diže.
- Preostalo mleko i vodu vrlo malo zagrejati.
- U posudu za mešenje staviti 1 kg brašna. U njega dodati nadošao kvasac, ulje, so i razmućena jaja. Mesiti testo i dodavati pripremljenu tečnost uz stalno mešanje i po potrebi dodavati brašno (testo treba da bude mekano) i tako mesiti 10-15 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od posude.
- Pokriti krpom i ostaviti na toplom.
- Iseći pek papir i staviti na dno dublje šerpe.
- Nadošlo testo premesiti i staviti ga u šerpu i malo potapkati da testo bude raspoređeno ravnomerno do ivica.
Ukrasi:
- U međuvremenu napraviti testo od brašna, gustina i vode za ukrase.
- Kada je kolač narastao, premazati ga razmućenim jajetom i poređati ukrase.
- Kolač peći na 180 stepeni 1 sat, dok se ne odvoji od šerpe.
Recept je odličan. Po tradiciji moja svekrva je sa ljubavlju pravila ovako slavski kolač i sada ja isto tako pravim.
Dragana Lukić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!