Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača, ja sam je tako i napravila.
Kosovska filija, sastojci:
- 500 g brašna,
- 700 ml vode,
- 3 jajeta,
- kašičica soli i
- 300 g kajmaka.
Kosovska filija, priprema:
- Od brašna, jaja, soli i vode, zamesiti testo, malo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača.
- Tepsiju podmazati sa mašću, zagrejati, pa kutlačom, kako bi moja baba rekla paljom, sipati testo i ravnomerno rasporediti kao za palačinke, pa peći da porumeni.
- Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
- Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala i testa i kajmaka. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija.
- Pečenu filiju iseći i služiti.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!