Kravlji sir – Suzana Mitić

17

Kravlji sir – Suzana Mitić

Kravlji sir – za pripremu ovog sira potrebno je malo vise vremena ali je ukus fantastican,pravi domaci.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

 

Kravlji sir – Suzana Mitić

Kravlji sir – za pripremu ovog sira potrebno je malo vise vremena ali je ukus fantastican,pravi domaci.

  • 7 l mlakog mleka
  • 2 kašike sirišta "Maja"
  • 1 kašika soli
  1. Sipajte u kofu vec zagrejano mleko-treba da bude mlako.
  2. Siriste rastvorite sa 2 dl vode i kasikom soli i sve zajedno sipajte u kofu.
  3. Mesati varjacom vise puta.
  4. Ostaviti na toplom mestu,pokriti krpom.
  5. Mleko treba da stoji otprilike dva sata.
  6. Za to vreme izbije surutka na povrsinu mleka .
  7. Nozem preseci vec sasireno mleko na vise mesta i ostaviti jos pola sata.
  8. Spremiti vanglu i u njoj staviti cediljku.
  9. Vangla treba da bude probusena kako bi izlazila surutka.
  10. Mleko sipati u cediljku.
  11. Vezati cediljku nekim kanapom i pritisnuti nekim tezim predmetom-moja mama npr koristi kamen.
  12. Okretati vec formirani sir s jedne i druge strane.
  13. Treba da stoji negde oko 2 sata.
  14. Za to vreme sir se dovoljno iskaplje da moze da se sece.
  15. Izvadite ga iz cediljke i posolite po zelji i iseci na zeljene kocke.