Krema od peršuna – da li ste čuli za nju i da li znate za šta je ona dobra i kako se pravi? Za početak evo recepta za pravljenje ove kreme.
Sastojci:
- 50 g svežeg lišća peršuna, najbolje ako ste ga sami odgajili, ili bar kupili od
onoga ko ne koristi hemikalije u proizvodnji - 120 ml domaćeg maslinovog ulja
- oko 10 g pčelinjeg voska (oko 6 čajnih kašičica sitno mlevenog voska, pri
proveri gustine krema treba da bude tvrda)
Priprema:
Propržite peršun u ulju na niskoj temperaturi, oko pola sata. Mešajte svo vreme i istiskujte sok iz lišća. Posle pola sata lišće bi trebalo da potamni. Prelijte tada smesu u malu teglu, zatvorite i ostavite na toplo mesto na 2-3 dana (na radijator, el. peć…). Možete dodati eterično ulje kao na primer, lavandino u kremu, ako vam se ne sviđa miris peršuna.
MASLINOVO ULJE NAMIRNICA NA KOJU NIKO NIJE ALERGIČAN!
Nakon 3 dana mešavinu zagrejte i procedite kroz sterilnu gazu, ulje istisnite iz peršuna do kraja. Ponovo zagrejte proceđeno ulje i dodajte pčelinji vosak, ostavite oko minut na vatri, čim se vosak počne topiti, sklonite sa štednjaka.
Krema od peršuna ima izuzetno dobar uticaj na cirkulaciju. Naime, može da služiti i za masažu, zbog toga se i dodaju neka eterična ulja. Masažom ćete bolje podstaknuti cirkulaciju. Ovom kremom je posebno dobro masirati noge, jer ublažava i uspešno ukljanja vidljive kapilare. Krema od peršuna postaje višenamenska ako jednostavno pomešate i druge sastojke, kao pantenol, ricinusovo ulje, vitamin B, za masažu korena kose i skalpa.
Izvor: BKTVnews.com
KAKO NAPRAVITI DOMAĆI MARGARIN OD MASLINOVOG ULJA, PROČITAJTE OVDE >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!