Kremasta čokoladna torta – Zorica Stajić

Kremasta čokoladna torta – ova torta je idealna za božične, novogodišnje i uskršnje praznike, izuzetno je ukusna a možete je ukrasiti po svojoj želji u zavisnosti od praznika…

Kremasta čokoladna torta - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Kremasta čokoladna torta – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Zorica Stajić, blog Zorini recepti >>>

Kremasta čokoladna torta – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Kremasta čokoladna torta – ova torta je idealna za božične, novogodišnje i uskršnje praznike, izuzetno je ukusna a možete je ukrasiti po svojoj želji u zavisnosti od praznika…

ZA KORE:

  • 2 čaše brašna (sve mere su čaša od 2dl)
  • 2 čaše šećera
  • 0,75 čaše kakaoa
  • 1 čaša mleka
  • 0,5 čaše ulja
  • 1 čaša vode (tople)
  • 2 komada jaja
  • 2 kašičice prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • soli (na vrh noža)
  • 1 kašičica instant kafa (u prahu)
  • 1 kesica vanile

ZA KREM:

  • 3 komada žumanceta
  • 4 kašike gustina
  • 0,5 litra mleka
  • 120 gr šećera
  • 100 gr čokolade (sa ukusom karamela)
  • 125 gr margarina
  1. U jedan sud izmešajte sve suve sastojke (brašno, šećer, kakao, pr.za pecivo, sodu bikarbonu, vanilu i so) a u drugi sve ostale sastojke (jaja, ulje, mleko i nes ili instant kafu rastvorenu u vrućoj vodi).
    Vlažne sastojke sipajte u suve i mikserom dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu.
    Smesu preručite u veliki pravougaoni pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 30-35 minuta. Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi pa je tek tada izvadite iz pleha i podelite je uzdužno na dva jednaka dela.
  2. Za krem, u jedan sud umutite žumanca, dodajte gustin i rastvorite sa malo mleka. U drugi sud stavite šećer da se otopi tj. karamelizuje. Tada nalijte ostatak mleka i pustite da provri (pazite da vam ne iskipi). Sada dodajte predhodno umućena žumanca sa gustinom i skuvajte krem dok ne dobije potrebnu gustinu. U vruć krem dodajte čokoladu i kada se otopi sklonite sa vatre. U prohlađen krem dodajte margarin i umutite mikserom.
  3. Na prvu koru stavite krem pa preko njega stavite drugu koru.
    Tortu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po želji.
    PS. Umesto čokolade možete dodati u mleko karamele…

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kremasta čokoladna torta – Zorica Stajić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.