Kremasta čokoladna torta – Zorica Stajić

33

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Kremasta čokoladna torta – ova torta je idealna za božične, novogodišnje i uskršnje praznike, izuzetno je ukusna a možete je ukrasiti po svojoj želji u zavisnosti od praznika…

Kremasta čokoladna torta - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Kremasta čokoladna torta – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Zorica Stajić, blog Zorini recepti >>>

Kremasta čokoladna torta – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Kremasta čokoladna torta – ova torta je idealna za božične, novogodišnje i uskršnje praznike, izuzetno je ukusna a možete je ukrasiti po svojoj želji u zavisnosti od praznika…

ZA KORE:

  • 2 čaše brašna (sve mere su čaša od 2dl)
  • 2 čaše šećera
  • 0,75 čaše kakaoa
  • 1 čaša mleka
  • 0,5 čaše ulja
  • 1 čaša vode (tople)
  • 2 komada jaja
  • 2 kašičice prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • soli (na vrh noža)
  • 1 kašičica instant kafa (u prahu)
  • 1 kesica vanile

ZA KREM:

  • 3 komada žumanceta
  • 4 kašike gustina
  • 0,5 litra mleka
  • 120 gr šećera
  • 100 gr čokolade (sa ukusom karamela)
  • 125 gr margarina
  1. U jedan sud izmešajte sve suve sastojke (brašno, šećer, kakao, pr.za pecivo, sodu bikarbonu, vanilu i so) a u drugi sve ostale sastojke (jaja, ulje, mleko i nes ili instant kafu rastvorenu u vrućoj vodi).
    Vlažne sastojke sipajte u suve i mikserom dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu.
    Smesu preručite u veliki pravougaoni pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 30-35 minuta. Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi pa je tek tada izvadite iz pleha i podelite je uzdužno na dva jednaka dela.
  2. Za krem, u jedan sud umutite žumanca, dodajte gustin i rastvorite sa malo mleka. U drugi sud stavite šećer da se otopi tj. karamelizuje. Tada nalijte ostatak mleka i pustite da provri (pazite da vam ne iskipi). Sada dodajte predhodno umućena žumanca sa gustinom i skuvajte krem dok ne dobije potrebnu gustinu. U vruć krem dodajte čokoladu i kada se otopi sklonite sa vatre. U prohlađen krem dodajte margarin i umutite mikserom.
  3. Na prvu koru stavite krem pa preko njega stavite drugu koru.
    Tortu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po želji.
    PS. Umesto čokolade možete dodati u mleko karamele…

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.