Kristina Gašpar osvojila prvo mesto u kategoriji domaće torte na Etno sajmu 2016.
Kristina Gašpar osvojila prvo mesto u kategoriji domaće torte na Etno sajmu 2016.

Naša stalna saradnica Kristina Gašpar, osvojila je prvo mesto na Etno sajmu 2016. u kategoriji domaće torte. Jedna od torti koja je “pobrala” aplauze, bila je kremasti rolat sa makom.

Za ovu priliku, prenosimo recept za kremasti rolat sa makom sa njenog bloga Domaćica za vas.

Kremasti rolat sa makom, sastojci

Za biskvit:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenog maka
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 žumanceta
Kremasti rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kremasti rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Kremasti rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kremasti rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Za krem:

  • 3 dl mleka
  • 30 g gustina
  • 3 kašike šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 50 g margarina ili maslaca
  • 80 g šlaga u prahu

Kremasti rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Kremasti rolat sa makom, priprema

Biskvit:

  • Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
  • U drugoj posudi sjedinite brašno, mak, ulje i žumanca.
  • Pomešajte obe smese.
  • Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte je.
  • Biskvit pecite oko 7 minuta na 170 stepeni.
  • Prohlađeni biskvit uvijte u rolat zajedno sa papirom.

Krem:

  • Sjedinite gustin, mleko i šećer.
  • Skuvajte na uobičajen način – kada provri, kuvajte dok se ne zgusne.
  • Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte još malo dok se ona ne istopi.
  • U vruć krem dodajte margarin/maslac iseckan na sitnije komade.
  • Mutite mikserom dok se masnoća ne otopi.
  • Krem ohladite u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta.
Kremasti rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kremasti rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sa biskvita skinite papir, premažite sa cca 2/3 krema i uvijte rolat. Ostatkom krema premažite rolat spolja i dekorišite ga po želji.

A ukoliko vam malo pukne biskvit, ništa strašno, samo pažljivo nastavite sa uvijanjem. Kada se fil upije u biskvit i lepo stegne, sve će biti u redu, ne brinite.

Poželjno je da kremasti rolat sa makom “prenoći” pre sečenja.

A ostatak žumanaca?! Ja sam ih stavila u proju…

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!