Krofne – Nada Georgijev-Gačić

Krofne.

Krofne, sastojci:

  • 3 dl vode
  • 2 jajeta
  • 50 gr ulja
  • 50 gr šećera
  • kvasac
  • rendana kora od 1/2 limuna
  • brašno po potrebi da se dobije mekše, a ne lepljivo za ruke testo

Krofne, priprema:

  • Kvasac rastopiti u malo tople vode sa kašičicom šećera i kašičicom soli, dodati 1-2 kašike brašna i ostaviti da nadođe.
  • U vanglici ili široj činiji gde ćete zamesiti testo, sipati vodu, ulje, jaja, izrendanu koricu limuna, dodati po 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli, sipati nadošli kvasac i polako sve promešati, uz dodavanje brašna.
  • Zamesiti srednje mekano testo, ni da je baš meko, ni da bude tvrdo, i ostaviti da naraste.
  • Zatim premesiti, pa opet ostaviti da još jednom naraste.
  • Onda spremiti jedan stolnjak pa posuti malo brašna po njemu, i razvući testo debljine prsta.
  • Zatim, vaditi čašom sa oštrijim ivicama ili kalup za krofne, ima da se kupi na pijaci, njome vaditi krofne.
  • Krofne ređati na stolnjak i ostaviti 10-ak minuta, pa ih prevrnuti na drugu stranu.
  • Za to vreme u manjoj šerpici sipati dosta ulja i pržiti krofne.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Krofne – Nada Georgijev-Gačić

Recept za krofne

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.