Krofne.
Krofne, sastojci:
- 3 dl vode
- 2 jajeta
- 50 gr ulja
- 50 gr šećera
- kvasac
- rendana kora od 1/2 limuna
- brašno po potrebi da se dobije mekše, a ne lepljivo za ruke testo
Krofne, priprema:
- Kvasac rastopiti u malo tople vode sa kašičicom šećera i kašičicom soli, dodati 1-2 kašike brašna i ostaviti da nadođe.
- U vanglici ili široj činiji gde ćete zamesiti testo, sipati vodu, ulje, jaja, izrendanu koricu limuna, dodati po 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli, sipati nadošli kvasac i polako sve promešati, uz dodavanje brašna.
- Zamesiti srednje mekano testo, ni da je baš meko, ni da bude tvrdo, i ostaviti da naraste.
- Zatim premesiti, pa opet ostaviti da još jednom naraste.
- Onda spremiti jedan stolnjak pa posuti malo brašna po njemu, i razvući testo debljine prsta.
- Zatim, vaditi čašom sa oštrijim ivicama ili kalup za krofne, ima da se kupi na pijaci, njome vaditi krofne.
- Krofne ređati na stolnjak i ostaviti 10-ak minuta, pa ih prevrnuti na drugu stranu.
- Za to vreme u manjoj šerpici sipati dosta ulja i pržiti krofne.
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!