Kruške u turšiji – ovo je recept koga treba sačuvati od zaborava za mlađe generacije, koje tek dolaze.
Najzdraviji recept, voće, lišće i voda, ostalo odradi priroda. Turšiju je spremila moja mlada i vredna prijateljica Slavica Pantić iz sela Smilovca, opština Ražanj. Osoba koju sve zanima, obratila mi se za pomoć, minimalno sam pomogla u pronalaženju recepta. Sve ostalo je njena zasluga.
Ja samo pišem i prenosim recept za naše mlađe generacije.
Za ovu turšiju potrebne su zimske kruške koje u narodu zovu turšijare. One se teško mogu jesti u svežem stanju jer su oporog ukusa, kao divlje.
Najbolje je ostaviti ih u glinenom-zemljanom ćupu ili drvenim kačicama, ali može poslužiti veća staklena tegla.
Kruške u turšiji, sastojci:
- zimske kruške turšijare
- voda
- grančice od krušaka i višanja sa listovima
Kruške u turšiji, priprema:
- Kruške operite sa drškom. Teglu ili posudu u kojoj ćete ostaviti turšiju, takođe operite i sterilišite vrelom vodom.
- U posudu ređajte kruške sa drškom prema vrhu.
- Kada ste napunili posudu, odozgo naređajte grančice od krušaka i višanja sa listom.
- Posudu napunite vodom, povežite gazom. Posudu stavite u tepsiju ili pleh kako bi se tečnost prilikom vrenja slivala u tepsiju.
- Ostavite na toplom mestu i pustite da vri. Taj postupak će, zavisno od toplote, trajati duže ili kraće. Kada se vrenje završi, možete skloniti grančice, i početi sa korišćenjem turšije.
- Tečnost od ove turšije je takođe dobrog ukusa, može se popiti kao sok.
Još nije kasno za ovu turšiju, potrudite se da pronađete kruške turšijare, srećno!
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!