Kuglof na hiljadu i jedan način, sve zavisi od vaše trenutne inspiracije.
Ovaj put namerno nisam stavila prašak za pecivo, dodala sam čašicu rakije… Meni je kuglof idealan kolač, ne oduzima mnogo vremena, lako se sprema, možete da ga kombinujete sa crnim vinom, mlekom… Ali, najbolja kombinacija je, kada ga podelite sa dragim osobama. Nevalja sve sam pojesti, ponudite ga i neprijatelju, kada ga proba možda će Vam vremenom postati prijatelj, najbolji prijatelj.
Kuglof, sastojci:
- 4 jaja,
- 1 mala čašica rakije, može i pelinkovac…
- 5 kašika šećera,
- 2 kesice vanilin šećera,
- 2 dl ulja,
- 7 kašika brašna i
- 150 g suvog grožđa.
Kuglof, priprema:
- Umutiti jaja i šećer dodati vanillin šećer, ulje, rakiju, suvo grožđe i na kraju brašno. Sve dobro sjediniti.
- Kalup za kuglof podmazati i blago pobrašnjaviti. Izručiti smesu.
- Uključiti rernu na 180°C (to uraditi kad počnete da sipate masu u kalup, dok vi završite sa sipanjem, rerna će se zagrejati) i pecite kuglof. Probati sa drvenim štapićem da li je kuglof pečen, ako se testo ne lepi za štapić pečen je.
- Ostaviti u kalupu da se ohladi. Kuglof izručite, ako volite pospite ga šećerom u prahu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!