Kupus u belom sosu.
Kupus u belom sosu, sastojci:
- glavica svežeg kupusa oko 1,5 kg,
- so,
- i dodatak za jelo.
Za beli sos:
- 50 gr maslaca a može i kašika masti ili ulja,
- 50 gr brašna odnosno uvrh supena kašika,
- voda u kojoj se kuvao kupus.
Za fil:
- ulje ili mast,
- glavica cnog luka,
- 300 gr barene šunke ili 200 gr suve slanine i
- pola veze peršunovog lista.
Prilog može da bude bareni krompir u ljusci.
Kupus u belom sosu, priprema:
- Očišćenu i opranu glavicu kupusa iseći na 8 delova i bariti u posoljenoj vodi oko 15 minuta,pa ga izvaditi da se ocedi.
- Na 50 gr maslaca propržiti 50 gr brašna, i nalivati ga vodom u kojoj se bario kupus, tako da se dobije beli sos.
- Propržiti na ulju seckanu glavicu crnog luka i seckanu barenu šunku ili suvu slaninu i začiniti peršunom.
- Nauljiti dno vatrostalne posude, naređati polovinu skuvanog kupusa, posuti dodatkom za jelo, pa preliti polovinom dinstane barene šunke ili suve slanine na luku i polovinom belog sosa.
- Preko toga poređati preostali kupus, pa ponovo posuti dodatkom za jelo, i preliti preostalom količinom dinstane šunke na luku i belog sosa.
- Zapeći u rerni oko 30 minuta na 2000C. Uz ovo jelo se služi bareni krompir.
Vreme pripreme oko 70 minuta. Dovoljno je za 6 osoba.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!