Lazanje su jedno od omiljenih italijanskih specijaliteta velikom delu populacije. Ovo je verzija lazanja koju priprema Kerijen Danlop svojim ukućanima, iz knjige Porodični kuvar.
U saradnji sa Vulkan izdavaštvom za najbolji recept meseca juna poklanjamo knjigu Džejmi Oliver i FoodTube: Porodični kuvar autora Kerijen Danlop sa 50 recepata za ukuse koji se pamte!
Lazanje – Kerijen Danlop
Lazanje su jedno od omiljenih italijanskih specijaliteta velikom delu populacije. Ovo je verzija lazanja koju priprema Kerijen Danlop svojim ukućanima, iz knjige Porodični kuvar.
- 500 g mevenog jagnjećeg (ili svinjskog mesa, po mogućstvu organskog)
- 500 g mlevene govedine
- 1,5 l sosa sa skrivenim povrćem ((vidi 78. stranu u knjizi Porodični kuvar Kerijen Danlop))
- 85 g neslanog maslaca
- 85 g brašna
- 850 ml punomasnog mleka
- 1 komad muškatni oraščić (ceo izrendan)
- morska so
- mleveni crni biber (svež)
- 250 g suvih kora za lazanje
- 100 g čedar sira
- Zagrejte rernu na 200 C stepeni.
- Stavite veoma veliku šerpu sa nelepljivim dnom na srednju vatru.
- Turu po turu, pržite meso 5-10 minuta dok potamni sa svih strana i veći deo tečnosti ispari, uz povremeno mešanje.
- Kada završite, vratite sve meso u šerpu, dodajte sos sa skrivenim povrćem (vidi 78. stranu u knjizi Porodični kuvar, Kerijen Danlop) i kuvajte 15-20 minuta – ovo je vaš bolonjeze sos.
- Za to vreme u šerpi na srednjoj vatri rastopite maslac, dodajte brašno i mutite dok se sve lepo ne sjedini (dobićete masu nalik kugli testa – to je tzv. ru, odnosno baza)
- Postepeno dodajte mleko, malo po malo, i konstantno mutite dok ne razbijete sve grudvice i ne dobijete gladak beli sos – možda nećete morati da upotrebite sve mleko, ali prestanite da dodajete kada ste zadovolji izgledom sosa. U to narendajte malo više muskatnog oraščića i začinite po ukusu.
- Da biste napravili lazanje, začinite bolonjeze sos po ukusu, pa trećinu ravnomerno rasporedite po plehu dimenzija 25 x 30 cm.
- Preko toga rasporedite četvrtinu belog sosa, odnosno bešamela, pa prekrijte ravnomernim slojem kora za lazanje.
- Ponovite postupak još dva puta, a na kraju prekrijte preostalim bešamelom i narendajte sir (najviše volim zreli čedar, ali vi stavite kojigod želite) pa pecite u rerni 35 – 40 minuta, dok porumeni i prokrčka na površini, odnosno dok testenina bude pečena (to ćete proveriti tako što ćete probosti lazanje nožem – ako nož prolazi glatko, gotove su).
- Poslužite uz salatu i, ako ste baš gurmanski raspoloženi, uz moj hleb s belim lukom (vidi str. 124 i 125 u knjizi Porodični kuvar, Kerijen Danlop)
U saradnji sa Vulkan izdavaštvom za najbolji recept meseca juna poklanjamo knjigu Džejmi Oliver i FoodTube: Porodični kuvar autora Kerijen Danlop sa 50 recepata za ukuse koji se pamte!
Pogledajte video kako Kerijen Danlop priprema lazanje:
KERIJEN DANLOP je jedna od učenica Džejmija Olivera u njegovom restoranu Fiftin i već godinama kuva sa Džejmijem. Nakon što je otišla iz Fiftina, usavršila je svoje kulinarske veštine, zasnovala porodicu, postala supermama, a sada je napisala i ovu divnu knjigu s 50 recepata koji su zakon u njenom domaćinstvu.
Kerijen je veoma druželjubiva osoba, koja zrači toplinom i nežnošću i ima izraženu majčinsku crtu – recepti iz ove knjige, kao i trikovi i saveti za ekonomično kuvanje s njenih video-klipova sa Fud tjuba, pružiće vam veliki izbor jednostavnih jela, kojima ćete se rado vraćati.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!