Lazanje – Kerijen Danlop

0

Lazanje su jedno od omiljenih italijanskih specijaliteta velikom delu populacije. Ovo je verzija lazanja koju priprema Kerijen Danlop svojim ukućanima, iz knjige Porodični kuvar.

Izvor: Džejmi Oliver i FoodTube: Porodični kuvar autora Kerijen Danlop, 50 recepata za ukuse koji se pamte, Vulkan izdavaštvo

U saradnji sa Vulkan izdavaštvom za najbolji recept meseca juna poklanjamo knjigu Džejmi Oliver i FoodTube: Porodični kuvar autora Kerijen Danlop sa 50 recepata za ukuse koji se pamte!

Lazanje - Kerijen Danlop - foto iz knjige Porodični Kuvar, Vulkan izdavaštvo, print screen
Lazanje – Kerijen Danlop – foto iz knjige Porodični Kuvar, Vulkan izdavaštvo, print screen
Lazanje - Kerijen Danlop - foto iz knjige Porodični Kuvar, Vulkan izdavaštvo, print screen
Štampanje

Lazanje - Kerijen Danlop

Lazanje su jedno od omiljenih italijanskih specijaliteta velikom delu populacije. Ovo je verzija lazanja koju priprema Kerijen Danlop svojim ukućanima, iz knjige Porodični kuvar.
Obrok Ručak
Kuhinja Internacionalna, Italijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 1 hour 10 minutes
Ukupno vreme 1 hour 20 minutes
Broj osoba 8 porcija

Sastojci

  • 500 g mevenog jagnjećeg ili svinjskog mesa, po mogućstvu organskog
  • 500 g mlevene govedine
  • 1,5 l sosa sa skrivenim povrćem (vidi 78. stranu u knjizi Porodični kuvar Kerijen Danlop)
  • 85 g neslanog maslaca
  • 85 g brašna
  • 850 ml punomasnog mleka
  • 1 komad muškatni oraščić ceo izrendan
  • morska so
  • mleveni crni biber svež
  • 250 g suvih kora za lazanje
  • 100 g čedar sira

Uputstvo za pripremu

  1. Zagrejte rernu na 200 C stepeni.
  2. Stavite veoma veliku šerpu sa nelepljivim dnom na srednju vatru.
  3. Turu po turu, pržite meso 5-10 minuta dok potamni sa svih strana i veći deo tečnosti ispari, uz povremeno mešanje.
  4. Kada završite, vratite sve meso u šerpu, dodajte sos sa skrivenim povrćem (vidi 78. stranu u knjizi Porodični kuvar, Kerijen Danlop) i kuvajte 15-20 minuta - ovo je vaš bolonjeze sos.
  5. Za to vreme u šerpi na srednjoj vatri rastopite maslac, dodajte brašno i mutite dok se sve lepo ne sjedini (dobićete masu nalik kugli testa - to je tzv. ru, odnosno baza)
  6. Postepeno dodajte mleko, malo po malo, i konstantno mutite dok ne razbijete sve grudvice i ne dobijete gladak beli sos - možda nećete morati da upotrebite sve mleko, ali prestanite da dodajete kada ste zadovolji izgledom sosa. U to narendajte malo više muskatnog oraščića i začinite po ukusu.
  7. Da biste napravili lazanje, začinite bolonjeze sos po ukusu, pa trećinu ravnomerno rasporedite po plehu dimenzija 25 x 30 cm.
  8. Preko toga rasporedite četvrtinu belog sosa, odnosno bešamela, pa prekrijte ravnomernim slojem kora za lazanje.
  9. Ponovite postupak još dva puta, a na kraju prekrijte preostalim bešamelom i narendajte sir (najviše volim zreli čedar, ali vi stavite kojigod želite) pa pecite u rerni 35 - 40 minuta, dok porumeni i prokrčka na površini, odnosno dok testenina bude pečena (to ćete proveriti tako što ćete probosti lazanje nožem - ako nož prolazi glatko, gotove su).
  10. Poslužite uz salatu i, ako ste baš gurmanski raspoloženi, uz moj hleb s belim lukom (vidi str. 124 i 125 u knjizi Porodični kuvar, Kerijen Danlop)

Beleške

Izvor: Džejmi Oliver i FoodTube: Porodični kuvar autora Kerijen Danlop, 50 recepata za ukuse koji se pamte, Vulkan izdavaštvoU saradnji sa Vulkan izdavaštvom za najbolji recept meseca juna poklanjamo knjigu Džejmi Oliver i FoodTube: Porodični kuvar autora Kerijen Danlop sa 50 recepata za ukuse koji se pamte!Pogledajte video kako Kerijen Danlop priprema lazanje:KERIJEN DANLOP je jedna od učenica Džejmija Olivera u njegovom restoranu Fiftin i već godinama kuva sa Džejmijem. Nakon što je otišla iz Fiftina, usavršila je svoje kulinarske veštine, zasnovala porodicu, postala supermama, a sada je napisala i ovu divnu knjigu s 50 recepata koji su zakon u njenom domaćinstvu.Kerijen je veoma druželjubiva osoba, koja zrači toplinom i nežnošću i ima izraženu majčinsku crtu – recepti iz ove knjige, kao i trikovi i saveti za ekonomično kuvanje s njenih video-klipova sa Fud tjuba, pružiće vam veliki izbor jednostavnih jela, kojima ćete se rado vraćati.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.