Lenja pita – lenju pitu gotovo svi pripremaju na isti način, ali svako ima neku svoju tajnu, zar ne ;)?! Ja svoje kulinarske tajne ne krijem-rado ih delim sa čitaocima. Pa evo kako je ja pripremam.
Lenja pita – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Lenja pita – lenju pitu gotovo svi pripremaju na isti način, ali svako ima neku svoju tajnu, zar ne ;)?! Ja svoje kulinarske tajne ne krijem-rado ih delim sa čitaocima. Pa evo kako je ja pripremam.
- 400 g brašna
- 120 g šećera
- 20 g vanilin secera
- 1 komad jaje
- 180 g maslaca ((može i 200 gr, ja sam imala toliko))
- 0,5 kašičice cimeta
- 0,5 kašičice rendane limunove kore
- 3 kašike mleka
Sastojci za nadev:
- 1 kg očišćenih jabuka ((zelenih, crvenih, žutih))
- 100 g šećera
- 1 kašika prezli
Sastojci za posipanje:
- 1 kašika šećera u prahu
- 0,5 kašičice cimeta
- Za pripremu testa izmešajte: brašno, šećer, vanilin šečer, cimet i limunovu koru, pa napravite udubljenje. Maslac otopite – mešajte ga prilikom topljenja – on bi trebalo da bude mek, ali ne skroz tečan. Sipajte ga u udubljenje, dodajte jaje i 2-3 kašike mleka. Umesite glatko testo, uvijte ga u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
- Dok se testo odmara, pripremite nadev: jabuke izrendajte, a ako su previše sočne, blago ih ocedite, dodajte šećer i kratko ih prodinstajte u široj šerpi, oko pet minuta. Dodajte prezle i izmešajte.
- Dok se nadev hladi, razvijte testo. Podelite ga na dva dela i razvijte pravougaonike domenzija 20*30 cm. Obložite pleh tih dimenzija papirom za pečeje i stavite jednu koru, preko nje rasporedite nadev, pa preklopite drugom korom.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 40 minuta. ( 5 minuta pred kraj, pojačajte temperaturu na 170 stepeni.
- Kada se pita prohladi, isecite je na željene komade i pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta.
- Proveravajte pitu tokom pečenja, kako je ne biste prepekli kao ja ;):
- Ništa novo od mene. Ne poštujem staru narodnu: kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori ;).
- Pita je bolje kada odstoji dan ili dva. Naravno, potrebno je da je držite u zatvorenoj posudi ili upakujete u kesu.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!