Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept. Jabuke. Da li verujete da su jabuke stigle iz raja? Šta jabuke simbolizuju? Požudu, ljubav, večnu mladost…
Stari Kelti su smatrali da jabuke imaju čarobnu moć… Naravno, u svakoj bajci ima i istine.
Jabuka dnevno, doktor što dalje od vas.
Ovo je jako staro drvo jabuke, svedok davnih vremena, nikada nije prskano, ja volim jabuke, nabrala sam punu korpicu sa ovoga drveta, malo sam ostavila i za slučajnog prolaznika, možda će poželeti da ubere koju…
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept, sastojci:
Testo:
- 500 g brašna,
- 250 g margarina,
- 12 kašika šećera,
- 10 kašika kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo i
- 1 vanilin šećer.
Za filovanje je potrebno:
- 1 kg rendanih jabuka,
- 8 kašika šečera i
- 2 vanilin šećera.
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept, priprema:
- Umutiti margarin, dodati kiselu pavlaku, šećer, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sjediniti.
- Testo podeliti na dva dela.
- Tepsiju podmazati, prvi deo testa istanjiti, pa ga prebaciti lagano u tepsiju. Po njemu rasporediti fil od jabuka.
- Izrendati jabuke, pustiti ih malo da odstoje, da puste vodu. Zatim, ocediti, dodajti šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
- Drugim istanjenim delom testa prekriti jabuke.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok kolač ne bude pečen.
- Proveriti drvenim štapićem ili čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu kolač je pečen.
- Pečenu pitu, kada se ohladi, isecite po ukusu i pospite šećerom u prahu.
Možete je poslužiti i sa sladoledom od vanile.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!