Leopard kolač – Kristina Gašpar

0
1256
Leopard hleb - Recepti i Kuvar online
Leopard hleb - Recepti i Kuvar online

Leopard kolač možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj “hleb”, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…

Leopard hleb - Recepti i Kuvar online
Leopard hleb – Recepti i Kuvar online

Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).

Leopard hleb - Recepti i Kuvar online
Leopard hleb – Recepti i Kuvar online

Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažmo sledeću kombinaciju.

Leopard kolač – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

leopard hleb recepti i kuvar online 05

Leopard kolač možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj “hleb”, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…

Sastojci za prvi deo:

  • 250 g belog brašna (tip 400)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 0,5 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika maslaca (otopljenog)
  • 1,5 dl mleka (toplog)

Sastojci za drugi deo:

  • 50 g integralnog brasna
  • 100 g brašna tip 500
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kašika čokolade u prahu
  • 0,66 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika maslaca (otopljenog)
  • 90 ml mleka (80-90 ml, toplog)

Sastojci za treći deo:

  • 150 g brašna tip 500
  • 25 g kakaoa
  • 30 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 0,66 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika maslaca (otopljenog)
  • 1 dl mleka (toplog)
  1. Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. (Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
  2. Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu.
  3. Testa podelite na isti broj delova (6-7).
  4. Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
  5. Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) – napravite rolnice užine modle, približno.
  6. Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
  7. Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte.
  8. Belo testo razvijte isto kao tamno.
  9. Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
  10. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa. (Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
    leopard hleb Kristina Gaspar 06
  11. Ređajte ih u modlu.
    leopard hleb Kristina Gaspar 05
  12. Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
    leopard hleb Kristina Gaspar 04
  13. Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
    leopard hleb Kristina Gaspar 03
  14. Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).
    leopard hleb Kristina Gaspar 02
  15. Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta.
    leopard hleb Kristina Gaspar 01

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!