Leopard kolač možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj “hleb”, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…
Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).
Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažmo sledeću kombinaciju.
Leopard kolač – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Leopard kolač možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj “hleb”, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…
Sastojci za prvi deo:
- 250 g belog brašna (tip 400)
- 1 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećer
- 0,5 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika maslaca (otopljenog)
- 1,5 dl mleka (toplog)
Sastojci za drugi deo:
- 50 g integralnog brasna
- 100 g brašna tip 500
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kašika čokolade u prahu
- 0,66 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika maslaca (otopljenog)
- 90 ml mleka (80-90 ml, toplog)
Sastojci za treći deo:
- 150 g brašna tip 500
- 25 g kakaoa
- 30 g šećera
- 1 kesica vanilin šećer
- 0,66 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika maslaca (otopljenog)
- 1 dl mleka (toplog)
- Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. (Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
- Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu.
- Testa podelite na isti broj delova (6-7).
- Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
- Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) – napravite rolnice užine modle, približno.
- Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
- Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte.
- Belo testo razvijte isto kao tamno.
- Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
- Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa. (Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
- Ređajte ih u modlu.
- Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
- Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
- Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).
- Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!