Ljubav i moda, kao životni i profesionalni moto - Valentina Obradović, modni dizajner
Ljubav i moda, kao životni i profesionalni moto - Valentina Obradović, modni dizajner

Pozajmljeni naziv iz našeg naslova: “Ljubav i moda” – za neke mlađe čitaoce da pojasnimo, je naziv poznatog jugoslovenskog filma iz 1960. godine – i on najbolje, u nekoliko reči, sažima dosadašnju karijeru i život Valentine Obradović. Ovom nazivu nedostaje još jedna reč: umetnost. Jer, ono što Valentina radi još od 1999. godine, možemo, bez ikakve zadrške, svrstati u – umetnost. Valentina Obradović je zaposlena kao modni kreator u poznatoj modnoj kući Afrodite Mode Collection a za svoje modne kreacije kaže da su romantične.

Ljubav i moda, kao životni i profesionalni moto - Valentina Obradović, modni dizajner
Ljubav i moda, kao životni i profesionalni moto – Valentina Obradović, modni dizajner

Kada se na ljubav, modu, umetnost doda još i strast, krajnji rezultat je LOVE. Nešto čemu ona dodaje svoju unutrašnju emociju, romantiku, promenljivost, a ljubav je osnovni motiv.

Iz ljubavi se ovim poslom bavim. S’ ljubavlju kreiram.

Šta bi bio zajednički imenitelj, nešto što jednostavno opisuje vaš dosadašnji rad u modnom dizajnu?

Prvim pitanjem me terate na duboko razmišljanje. Nije lako jednom rečju opisati SVE. Pa ipak, dolazim do jedne. Svojim kreacijama sve ove godine pokušavam da što vernije odećom prikažem: STAV.

Šta je moda za vas?

Moda je način kojim oko čita misao: vaša žuta haljina govori o ekscentričnoj, druželjubivoj, ali i pomalo ljubomornoj osobi, vaše farmerice u šezdesetim godinama života govore o vašoj potrebi da sačuvate devojku u sebi, vaše naočare ‘za vid’, a bez dioptrije govore o tome da želite da vas u okolini uvaže kao osobu vrednu uha, a ne samo oka,… i tako, niz signala kojima se, svesno ili nesvesno obraćamo svetu. Mi, profesionalci, ih prepoznamo, posebno mi, kojima je psihologija paralelno važna sa istorijom umetnosti, mode, slikarstvom, statistikom,… prilikom stvaranja kolekcija.

Dakle, moda je za mene profesija u kojoj sam pronašla i druge profesije kojima sam bila sklona: psihologija, književnost, istorija umetnosti,…

Koliko je ljubav prema poslu, prema modi, značajna za vaš uspeh?

Ljubav je osnovni motiv svakog uspeha, a strast je njegov pokretač!

Kako je nastala LOVE linija?

LOVE linija je u meni od kada sam ušla u svet mode (1999.). Iz ljubavi se ovim poslom bavim. S’ ljubavlju kreiram. Uz podršku nečije ljubavi kreiram. Sami modeli donose čudno osećanje ljubavi kada ih obučete…

A LOVE linija se zvanično dogodila 2013.: kao član BFW Design Collective-a, modnog studija CLICK, učestvovala sam na BELGRADE FASHION WEEK-u. Za tu priliku sam napravila dve majice sa rečima pisaca koje volim, na njih stavila po srce, obukla uz to neke velike suknje,… i odjednom su suknje, a posebno majice počele masovno da se traže… Valjda su ljudima dostupne krpice, ali odeća koja nosi poruku – bila je nešto što ih je pokrenulo. Svi su želeli da se obuku u reči Miroslava Antića, Borisa Vijana,… kasnije su tu došli i svi oni koje volim da čitam, slušam,… Čak je i majica sa stihom: Ti, odjednom ti u kapi kiše. Ti, odjednom ti, a činilo se nikad više… dospela do samog izvora, Massima koji taj stih i peva. Video ju je, poželeo i LOVE mu je stigla.

Koji su vam dalji planovi (za LOVE kolekciju, kao i za ostale sfere vašeg interesovanja)?

Afrodite Mode Collection je prva ljubav. Traje već više od četrnaest godina. AMC me je naučio mnogim stvarima u kreiranju, da je kreiranje: odgovornost, zlatni presek između estetike, funkcionalnosti i ekonomičnosti, da je kreiranje timski rad, jedan veliki orkestar u kome se zna ko koji instrument svira i svako ko naruši harmoniju, ne pokaže lepotu svoga instrumenta, pa ni hrabrost, već ruši harmoniju dela. Sa AMCom nastavljam tamo gde smo stali posle ovog kratkog letnjeg odmora…

LOVE linija uporedo raste. Pored Facebook strane (Love by Valentina) i Instagram strane (Love_by_Valentina), sada je LOVE dobila i „zemaljsku“ adresu: BELGRADE DESIGN DISTRICT, Atelje ALTERNATIVA, Čumićevo sokače, lokal 5 (prizemlje). Posetite je! Ova LOVE dolazi na adresu, ali često je bolje da je sami potražimo!

Ljubav i moda, kao životni i profesionalni moto - Valentina Obradović, modni dizajner
Ljubav i moda, kao životni i profesionalni moto – Valentina Obradović, modni dizajner

Po vašem mišljenju, koliko je značajan umetnički (dizajnerski) pristup u prezentaciji hrane?

Kako je moda je odavno prestala da bude odgovor na vremenske (ne)prilike, tako je i hrana odavno prestala da bude zadovoljavanje potrebe za sitošću. Jako je važno šta jedemo, ali i kako jedemo. Volim i pratim, kako načine spremanja, tako i načine aranžiranja. Jako mi je važno da nekog učinim srećnim nečim što sam napravila. Pošto nisam tipična domaćica, često mi lepi tanjiri, svećice, salvete,… ambijent, pomognu da to bude najukusnija hrana koju su jeli. 😉

Koje je vaše omiljeno jelo, koje spremate u krugu porodice?

Cezar salata! U nju stavim morske plodove kada se uželimo leta i talasa, po stolu pospem školjke, stavim prugaste podmetače, tanjire sa ribama, belo vino u kristalnim čašama,… ili morske plodove zamenim piletinom – kada nam samo treba zdrava energija!

Volim da pravim čokoladne muffine sa sladoledom od vanile. Pojedu se još onako vreli, kada ih aranžiram sa ledenom vanilom! Valjda to jedinstvo suprotnosti u životu uvek ispade savršenstvo, vrag bi ga znao! 😉

Koje je vaše omiljeno jelo u restoranima?

U restoranima volim da eksperimentišem! Restorani su mi način avanture, otkrivanje geografije, istorije,… Gde otputujem, pustim i čula da se upuste u istraživanje: pustim uvo da čuje nove tonove, oči da uživaju u bojama tog podneblja,… a u restoranima nahranim sva čula: čulo mirisa, čulo ukusa,… a oči posebno (želudac ne može toliko da pojede koliko može oko, posebno ako ste dama). (smeh)

Da li spremate neko od tradicionalnih jela?

Tradicionalnu kuhinju obožavam, posebno kuhinju Šumadije u kojoj sam odrastala i koja je obeležila moje detinsjtvo! Kao omiljene bih izdvojila pasulj i štrudlu sa višnjama od domaćih kora! Oba specijaliteta sam zavolela zahvaljujući mojoj baki Jagodi, koja nije znala mnogo (tu sam na nju povukla, kažu mama i sestra) (smeh), ali to što je znala, znala je fantastično da spremi! O mojim kulinarskim dometima će Vam kao I ja o mojoj Jagodi, jednom moja neka unuka, pričati… (smeh)

Šalu na stranu, zaljubila sam se u Vaš kuvar koji nosi ime Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje i posle ovog intervjua ga želim u svojoj kuhinji, pa da onda ponovimo intervju za nekih par meseci… (smeh)

Za kraj, a verovatno tema koja interesuje sve – koji su modni trendovi za ovu godinu?

Trendovi sve više postaju miks stilova, kultura, oblika, formi, boja, dezena,… Ono što je trend i zauvek: jeste stil! Pratite trendove, ali gajite svoj stil! Tako ćete ostati svoji, a pokazati svetu da niste deo gomile, već ličnost vredna pažnje!

HVALA na pozivu za ovaj intervju!

Valentina, hvala vama na vremenu koje ste nam posvetili!

Beograd, 20.08.2018.
Razgovor vodio Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo, sva prava zadržana, All rights reserved

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!