Mantije – ukusni zalogajčići punjeni sa mladim sirom.
Tri porcije poslužiti uz kefir.
Mantije – Dijana Popović
Mantije – ukusni zalogajčići punjeni sa mladim sirom.
Fil:
- 1 kg mladog sira
- 5 jaja
- soli po ukusu
Za premazivanje mantija:
- 125 gr otopljenog putera
Za pripremu domaćih razvijanih kora:
- 500 gr brašna
- 2 kašike soli
- 50 ml ulja
- 250 ml mlake vode
- Sir izgnječiti, pa u sir dodati umućena jaja, posoiti po ukusu i izmešati.
- Od navedenih sastojaka umesiti fino glatko testo i podeliti ga na četiri jufčice svaku jufčicu namazati sa uljem i ostaviti da se odmara 40 minuta.
- Kad se testo odmorilo, razviti jufke što tanje, pa uz samu ivicu jufke stavljati pripremljeni fil od sira, zatim, lagano testo uviti kao u rolat, pa od uvijenog rolovanog testa kidati rukama komadiće, pritisnuti sa prstima, zatvoriti krajeve i redđati u podmazan pleh.
- Preko mantija premazati otopljen puter.
- Peći na 250 stepeni 30 minuta.
- Poslužiti uz jogurt kiselo mleko ili kefir, po ukusu, šta ko voli.
- Prijatan ručak.
- Preliv za mantije napraviti od kisele i neutralne pavlake, pa preko vrućih mantija preliti preliv i zapeći u rerni 5 minuta.
- Uživati u ukusu mantija dok su tople.
Recept sam dobila iz Sjenice. Uz mantije možete napraviti i turski napitak ajran, koji se pravi ovako: 1 litar jogurta, mala kašičica soli i 500 ml kisele vode, pomešati i poslužiti hladno – znači, vruće mantije i hladan ajran.
Dijana Popović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!