By Ckuhl (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
By Ckuhl (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Mark Nofler (Mark Knopfler) jedan je od najzanimljivijih, najtalentovanijih i najposvećenijih modernih rok muzičara.

Rođen je 1949. godine u Glazgovu. I danas je vrlo aktivan.

Karijeru je zvanično počeo 1965. godine. Svirao je u raznim kafićima u Londonu sa svojim bendom. Bio je vrlo blizak sa svojim rođenim bratom Dejvidom koji je, takođe, muzičar.

1997. godine, kada se njegov brat preselio u London kod prijatelja, i Mark je prodao svoj stan i pridružio im se. Zajedno, njih trojica su napravili magiju. Niotkuda, počeli su da stvaraju muziku, ne da bi pravili hitove i proslavili se, nego čisto radi zabave. Tako, iz te zabave, shvatili su da mogu mnogo toga zajedno. Počeli su da snimaju svoju muziku, napravili su grupu pod imenom Dire Straits (Dajer Strejts) i izbacili debi album pod istim imenom 1978. godine. Njihov prvi album bio je solidan, ali nije ih preterano proslavio. Sve dok nisu izbacili singl “Sultans of swing” koji je i dan danas njihov najveći hit.

By Klaus Hiltscher [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
By Klaus Hiltscher [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Zanimljivo je da je prva verzija ove pesme bila akustična, dok se Nofler u zadnjem trenutku nije dosetio da isproba kako zvuči na električnoj gitari, koju je tek dobio. Od tada, Nofler do kraja karijere svira električnu gitaru.

Naredne godine za Dire Straits bile su solidne, a najviše su bili upamćeni po pomenutom hitu. Tek 1985. pokazali su koliko mogu. Izbacili su svoj 5. studijski album “Brothers in arms”. Ovaj album spada u 20 najprodavanijih albuma u istoriji. Sa hit numerama “Money for nothing”, “Walk of life” i “Brothers in arms”, ovo je bio njihov ubedljivo najbolji album. Nakon toga, grupa nije nešto preterano pokazala.

By Eddie (originally posted to Flickr as direstraits) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
By Eddie (originally posted to Flickr as direstraits) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

1995. godine dolazi do raspada grupe, a Nofler je započeo solo karijeru. Imao je neke solidne solo albume ali nikad nije uspeo da ponovi uspehe sa Dire Straits, po čemu će zauvek biti upamćen. Po mom ličnom ukusu, njegov najbolji album, bilo od grupe Dire Straits ili solo, je solo album “Kill To Get Crimson” iz 2007. godine. Malo kantri, malo keltske muzike. Sviđa mi se svih 12 numera na njemu. Album je lagan, istrumenti koji se pojavljuju su sjajni, nezamarajući, a Noflerov glas je nežan. Najviše izdvajam numere “True Love Will Never Fade”, kojom počinje album, i jedna je od mojih omiljenih uopšte, kao i “In The Sky”, kojom se album i završava.

Pored karijere koju sam upravo opisao, Nofler je imao i drugih aktivnosti. Pre svega, bio je producent. Najviše pažnje treba posvetiti periodima kada je sarađivao sa Bobom Dilanom. Prvo, 1979. godine na jednom od Dilanovih najpoznatijih albuma “Slow Train Coming“, zatim saradnja na jednom od mojih omiljenih albuma, ne samo od Dilana, nego uopšte, za koji mislim da je jako potcenjen, “Infidels” iz 1983. Ono što bi, takođe, trebalo pomenuti, jeste da su njih dvojica izbacili i album numera, koje su nastale tokom snimanja “Infidels” albuma, a koje se, na kraju, nisu našle na tom albumu, Dilanovom odlukom, a iz nekih, po meni, neshvatljivih razloga. Taj album je još bolji od Infidels.

By Joachim Müllerchen (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons
By Joachim Müllerchen (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Trebalo bi spomenuti da je Nofler gitarista, koji je završio muzičku školu, kao da je dobio razne nagrade za svoje muziciranje. Poznat je kao čovek koji je “spavao sa svojom gitarom”. Proglašen je za 27. najboljeg gitaristu svih vremenu u časopisu “Rolling Stone” na listi 100 najboljih gitarista ikad, što je, po meni, neodgovarajuća pozicija i potcenjivanje njegovog rada. Takođe, mislim da je jedna vrsta potcenjivanja da se ne nađe na listi 100 najboljih pevača svih vremena, jer je njegov glas stvarno jedinstven. Ne preterano dobar, kao mnogi kroz istoriju, ali dovoljno dobar da će zauvek biti upamćen.

Sve u svemu, Nofler je jedan od mojih omiljenih umetnika u rok muzici, i uvek će biti. Neke njegove pesme od grupe Dire Straits ili iz solo karijere bih slušao svaki dan, poput “Sultans of Swing”, “Money For Nothing”, “Walk of life”, “True Love Will Never Fade” i “In the sky”. Po mom skromnom mišljenju, to su i njegove najbolje pesme u karijeri. Smatram da je i “Brothers in arms” na toj listi, ali, ipak, ne toliko, da bih mogao da slušam baš svaki dan.

Mihailo Ilić

PROČITAJ: BOB DILAN – NEUMORNA ROK/POP IKONA

PROČITAJ: LAGUNIN KONCERT RNR AVETI PROŠLOSTI, ZA BENDOVE 40+

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!