Džem ili marmelada od višanja?! Najčešće biram marmeladu. Mnogi kažu da se pre odlučuju za džem zbog komadića voća. Tada su sigurni da je džem napravljen od voća.
Ali, ima više pokazatelja koji govore da li su džem, pekmez ili marmelada napravljeni od voća.
Kada su u pitanju kupovni džemovi, u većini slučajeva voće su upravo ti komadići, a ostalo razni dodaci.
Marmelada od višanja ima prelep ukus.
Višnje želiraju, pa nije potrebno dodavati zgušnjivače.
Savetujem da birate mesnatije višnje.
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Mere su za 2 teglice (toliko sam imala višanja).
Marmelada od višanja, sastojci:
- 850 g višanja, očišćenih od koštica
- 250-300 g šećera
Marmelada od višanja, priprema:
- Sjedinite višnje i šećer i kuvajte ih na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
- Usitnite ih štapnim mikserom ili nekim drugim procesorom za hranu i kuvajte dok varjača ne počne da ostavlja trag na šerpi.
- Marmeladu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite metalnim zatvaračima, pasterizujte ili stavite u dunst.
- Čuvajte na uobičajen način.
Marmelada od višanja se odlično slaže uz kolač sa višnjama.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!