Med kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina - Pixabay
Med kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina - Pixabay

Svi smo mi pomalo trapavi i retko kome se ne desi da se bar jednom nedeljno ogrebe i poseče (onako površinski, bez mnogo krvi). Kao prva pomoć može da posluži med, koji verovatno svi imamo u kući.

Na gazu se nanese tanak sloj meda i obmota oko povrede ili samo stavi na povređeno mesto. I, zaštitili smo ranu o prljanja a istovremeno, med deluje kao anestetik i antibiotik, zbog svih svojim sastojaka, ne bitno je koja vrsta meda je u pitanju, važno je samo da je prirodni.

Med kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina - Pixabay
Med kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina – Pixabay

Na kraju kada skinemo gazu, posle nekih pola sata, možemo i da obližemo to mesto, čisto da se ne baca med, a i sladak je 🙂 Mala šala, naravno. Med može da se opere mlakom vodom i da se postupak ponovi još jednom u toku dana, ako je potrebno.

Ovo je naročito efikasno kod onih posekotina od papira, koje su nevidljive a veoma bolne.

PROČITAJTE: BOTULIZAM KOD BEBA – ZAŠTO BEBA NE TREBA DA JEDE MED

Marijana Primc Anastasijević

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!