Mekike na starinski način, kolačići od hleba – Verica Poznanović

Kod moje mame Mirjane one nisu mekike, to su kolačići od hleba. Uvek zamesi testa za hleb više nego što treba, pa deo ostavi za kolačiće od hleba.

Znači, svi sastojci su kao za hleb.

Možete ih jesti za doručak, kao glavno jelo, za ručak, užinu, za večeru uz pekmez, paštetu, sir. Ma, postoji toliko varijanti. Sve je stvar ukusa i mašte.

U ovim kolačićima od hleba kao da postoji neka magija, uzmeš jedan, pa pojedeš, zatim, drugi, treći, i teško je da se zaustaviš. Pa, onda, pojedeš polovinu od četvrtog, a ruka ti sama krene ka drugoj polovini. I dok trepneš, već si pojeo četiri, auh… A oni kao da se nekom magijom povećavaju na gomili a ne smanjuju.

Moja mama uvek ima zanimljivu priču za decu koja slabo jedu, mrljave dok jedu… Ona kaže: uzmeš kolačić od hleba i ako je šupalj kada ga prepoloviš, brzo zamisliš želju i ona će ti se ispuniti. Ja sam par ovih mojih mekika prepolovila na pola, bili su šuplji kada sam ih prepolovila, zamislila sam želju, možda ne samo jednu, jer sam pojela više od jedne mekike. Sada čekam da vidim da li će mi se ispuniti.

Zar nije lepo, da bar na trenutak budemo deca, mašta čini svašta, na krilima mašte pišemo svoje priče…

Magija je čudo. Ovo su moje magične mekike.

Jao, umalo da zaboravim da napišem, brašno obavezno mora da se proseje i to je deo magije, taj deo ću vam opisati drugi put…

Mekike na starinski način, kolačići od hleba:

  • 250 ml mlake vode,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 500 g brašna,
  • pola kašičice soli i
  • 1 kašičica šećera.

Mekike na starinski način, kolačići od hleba, priprema:

  • U mlaku vodu staviti kašičicu šećera, izmrvljen kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe.
  • U vanglicu stavite obavezno prosejano brašno, dodajte kvasac, mlaku vodu, so i zamesite testo.
  • Ostaviti testo da naraste.
  • Rastanjite ga i vaditi čašom, modlom ili jednostavno isecite komade.
  • Ostavite još 10 minuta da mekike nadođu.
  • U šerpu nasuti ulje ili mast i pržite mekike.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Mekike na starinski način, kolačići od hleba – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.