Merenje bez vage

Merenje bez vage, koristan savet iz starog kuvara

Merenje bez vage – uvek mi je bio problem kako tačno izvagati neku količinu bilo čega što je navedeno u receptima ako nemam kućnu malu vagu ili digitalnu. A i sve te različite mere po različitim receptima, znaju da budu zbunjujuće.

Ovo sam pronašla u jednom starom kuvaru moje bake, pa možda i vama pomogne, meni svakako puno puta jeste.

Merenje bez vage - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Merenje bez vage – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online

U receptima najčešće mere za čvrste namirnice su grami, dekagrami, ponekad i kilogrami, dok centigrame retko ko koristi, dok se za tečne koriste decilitri, litri i ređe centilitri ili mililitri.

Starije domaćice poput naših baka, međutim, često koriste mere – kašika, čaša/šolja, prstohvat, rukohvat, vrh noža.

Pa evo približnih mera:

1 kašika

Podrazumeva da kašikom zagrabite čvrstu namirnicu i nožem izravnate (e sad tu može biti različitih problema, jer današnja industrija pribora za jelo sve manje obraća pažnju na funkcionalnost, a sve više da dizajn, ali podrazumevaćemo da je mera JEDNA KAŠIKA, klasična kašika kojom se jede supa i druga tečna/čorbasta jela)

E baš ta kašika tako napunjena približno „meri“:

  • 10 gr brašna
  • 10 gr prezli (hlebnih mrvica)
  • 20 gr šećera kristala
  • 15 gr šećera u prahu
  • 12 gr griza
  • 10 gr zobenih pahuljica
  • 15 gr sirovog pirinča
  • 12 gr soli
  • 15 gr putera
  • 25 gr margarina
  • 15 gr sitno ribanog tvrdog sira
  • 15 gr ribane čokolade
  • 10 gr kakao praha
  • 10 gr mlevenih oraha, lešnika, badema
  • 20 gr sitnih suvih grožđica
  • 15 gr čvrste (netopljene) masti
  • 10 gr otopljene masti
  • 14 gr ulja

1 čaša/šolja.

I tu sad može biti podosta varijacija pa vam predlažem da kao meru uvek uzmete čašu od tečnog jogurta ili nekog drugog proizvoda koja meri 2 dcl tog proizvoda kada se napuni do donjeg ruba – ili nađite čašu/šolju koja ima oznake 1 dcl, 2 dcl ili 5 dcl.

Evo koliko grama neke čvrste namirnice sadrži JEDNA ČAŠA/ŠOLJA od 2 dcl:

  • 95 gr brašna
  • 160 gr šećera kristal
  • 120 gr šećera u prahu
  • 120 gr sirove riže
  • 120 gr ribanog sira

Čuveni PRSTOHVAT podrazumeva da je to količina neke usitnjene namirnice, najčešće se koristi za začine, so ili biber, koju zahvatite između palca i kažiprsta.

RUKOHVAT podrazumeva da je to količina neke usitnjene namirnice koju zahvatite šakom (a otprilike podrazumeva 4 kašike).

NA VRH NOŽA podrazumeva da je to količina neke usitnjene namirnice koja obično stane na vrh ravnog noža (a otprilike je to 2-3 prstohvata).

Verovatno ima još varijacija na temu mera u receptima, ali se nadam da će vam ovo bar malo olakšati merenje bez vage.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepatanaših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link:KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.