Mlečno testo za domaći hleb – Kristina Gašpar

0

Mlečno testo – belo brašno, mleko, maslac… Malo sastojaka, a priprema jednostavna. Od mlečnog testa napravite pravi domaći hleb – ua slane i slatke sendviče.

Mlečno testo za domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Mlečno testo za domaći hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ovo je recept za domaći hleb, posebno kreiran za ljubitelje mlečnih ukusa. Mlečni hleb, maslac i med za doručak, na primer.

Mlečno testo – sastojci:

500 g brašna tip 400
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
2,5 dl mlakog mleka
50 g omekšalog putera
15 g svežeg kvasca

Za završnicu:

  • 1 kašičica omekšalog putera
Mlečno testo za domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Mlečno testo za domaći hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Mlečno testo za domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Mlečno testo za domaći hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Mlečno testo – priprema:

  • U vanglici za mešenje razmutite kvasac, šećer i malo mleka.
  • Postepeno sipajte mleko i brašno dok ne utrošite mleko i dok ne dobijete smesu gustine testa za palačinke.
  • Ostavite je 15-tak minuta da se odmara.
  • Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.
  • Upakujte ga i ostavite da raste 15 minuta.
  • Premesite testo i sačekajte da duplo naraste.
  • Sada oblikujte hleb.
  • Od testa možete da napravite dve rolnice i da ih upletete. (Dimenzije hleba odredite prema veličini modle.)
  • Hleb premažite maslacem i ostavite da naraste.
  • Mlečni hleb pecite 30 minuta na 200 stepeni (u zagrejanoj rerni).
  • Ukoliko se odlučite da hleb pečete u običnom plehu, veknica će više otići u širinu nego kada je u modli, pa će vreme pečenja biti kraće.

Nije obavezno da napravite hleb od dve rolnice. Mozete napraviti oblik koji želite.

Mlečno testo za domaći hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Mlečno testo za domaći hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Koristite „čačkalica test“ kako biste proverili da li je domaći hleb pečen. U letnjim mesecima se vreme pripreme hleba skraćuje jer testo brže raste. Tokom zimskih meseci je potrebno malo više vremena za pripremu.

Od ovog „mlečnog“ testa možete praviti pecivo – kiflice, pogačice…

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.