Mnogo vode tokom vežbanja je opasno - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Mnogo vode tokom vežbanja je opasno - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Uprkos opšterasprostranjenom mišljenju da je potrebno piti mnogo vode tokom vežbanja, najnovija istraživanja pokazala su da je ova praksa ne samo pogrešna, nego i opasna.

Pišući za magazin Clinical Journal of Sport Medicine, grupa stručnjaka koju čine lekari, fiziolozi i treneri navodi da je ‘agresivno ispijanje velike količine vode tokom vežbanja bespotrebno i nosi velike rizike po organizam’.

Ovo stanje poznato je kao hiponatremija prouzrokovana vežbanjem (exercise-associated hyponatremia, EAH), a posledice variraju od vrtoglavice, mučnine, stanja konfuzije do ozbiljnijih stanja poput oticanja mozga usled viška vode.

PROČITAJ: ALKALNA VODA

Naime, kada se velika količina tečnosti nakupi u telu, količina natrijuma naglo pada, uzrokujući preopterećenost bubrega i nemogućnost izlučivanja viška vode. Njega počinju da apsorbuju ćelije, što dovodi do oticanja celog tela, pri čemu je najozbiljnije oticanje mozga, koje može da dovede do moždanog udara, kome, pa čak i smrti.

Mnogo vode tokom vežbanja je opasno - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Mnogo vode tokom vežbanja je opasno – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Stručnjaci veruju da je na ovaj način do sada umrlo najmanje 14 atletičara, piše Independent.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!