BKTV news - Moćni kupus: disajne tegobe, upala i bol kao rukom odneseni - Pixabay
BKTV news - Moćni kupus: disajne tegobe, upala i bol kao rukom odneseni - Pixabay

Malo stariji se sigurno sećaju da su ih bake kad prehlada zakuca na vrata lečile listovima kupusa. Nikad nije na odmet podsetiti se koliko je kupus zdrav i efikasan u otklanjanju bola i raznih upala.

Naime, obloge od listova kupusa dosta su delotvorni u lečenju raznih bolesti, kao što su astma, gangrena, epilepsija, bronhitis, glavobolja, gliste, upala grla te gnojni osipi po telu.

Takođe, uz pomoć obloga od kupusa lečimo i upalu tetiva, bolove u kukovima, bolesno koleno, tegobe s kostima, proširene vene, upalu bešike, migrenu, upalu mišića, bubuljice, nesvesticu, opekotine, otekline i slično.

Pored nabrojanog, obloge od lista kupusa su dobri u borbi protiv promrzlina, uboda od insekata, upale pluća, raznih povreda, potkožnih čireva, ugriza, upala i nagnječenja.

PROČITAJTE: BRZI RUČAK ZA MRŠAVLJENJE – ČORBA OD KUPUSA

Za lečenje nabrojanih bolesti i tegoba, a ima ih stvarno mnogo, najbolje je koristiti najveće zelene listove kupusa.

Otok

Kupus ima anti-inflamatorno svojstvo, pa je odličan protiv upala. Stavite nekoliko listova kupusa na nateklo područje i ostavite preko noći. Samo se potrudite da ne zatežete previše.

Tiroidna žlezda

Kupus pomaže pravilnom funkcionisanju ove žlezde. Stavite nekoliko listova kupusa na vrat, obmotajte zavojem i ostavite preko noći. Ujutru ćete sigurno primetiti razliku.

Glavobolje

Stavite nekoliko listova kupusa na slepoočnice i navucite kapu kako listovi ne bi spadali. Glavobolja bi trebalo brzo da prestane.

Bol u grudima

Mnoge žene osećaju bol u grudima, pogotovo kada doje decu. Ovo je veoma nelagodna situacija, a kupus će sigurno pomoći.

Astma

Najveći broj zelenog lisnatog povrća pomaže kod bolesti disajnih puteva, potvrdila je studija australijskog Univerziteta Melburn. Ovo povrće bogato je vitaminima A, C i B6, gvožđem, kalcijumom i vlaknima. Dakle, obložite grudni koš spreda i pozadi, preko noći, ujutru će te neočekivano lakše disati.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!