Musaka sa tikvicama.
Musaka sa tikvicama, sastojci:
Za pohovanje:
- 3 veće mlade tikvice,
- 2 jajeta,
- brašno,
- mast ili ulje
Za fil:
- mast ili ulje,
- 500 gr mlevenog svinjskog mesa,
- glavica crnog luka, isečenog na kockice,
- soli i bibera po ukusu,
- pola vezice peršunovog lista.
Za preliv:
- 4 dl jogurta,
- 1 kašika griza,
- 1 jaje i
- soli po ukusu.
Za mazanje pleha:
- mast ili ulje i
- nekolikoko kašika prezli, za posipanje pleha.
Musaka sa tikvicama, priprema:
- Tikvice oljuštiti i iseći za pohovanje na kolutove ili uzduž, posoliti i ostaviti da odstoje, da puste vodu.
- Ocediti ih i ispohovati tako što se jaja umute viljuškom i u njih se umaču komadi tikvica, koji su prvo uvijeni u brašno sa obe strane i stave u dobro zagrejano ulje ili mast.
- Peći da porumene.
- U posudu stavti malo masti i crni luk isečen na kockice i malo propržiti i u to dodati mleveno meso i dinstati, ako je potrebno dodati malo vode.
- Kada je meso dinstano, dodati soli i bibera po ukusu i seckani peršunov list i izmešati.
- U posudi napraviti preliv od jugurta, griza, jajeta i soli.
- Uzeti pleh u koji će se slagati musaka, namazati ga sa mašću ili uljem i posuti prezlom.
- Ređati pohovane tikvice i preliti ih filom i jednom trećinom preliva od jogurta.
- Poređati drugi sloj pohovanih tikvica i preliti ostatkom preliva od jogurta.
- Peći na 200 stepeni oko 35 minuta, tj. da porumeni.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!