Najbolji recept 4. nedelje avgusta 2014. je: Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce – Marijana Jordanov.
Rang lista recepata 4. nedelje avgusta 2014:
Broj pregleda, objavljenih recepata na sajtu www.recepti-kuvar.rs (prilikom pregleda 03.09.2014.):
1 | Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce – Marijana Jordanov | 104 |
2 | Posni kolači – Marijana Budimirović | 99 |
3 | Trouglovi sa jabukama – Marijana Budimirović | 43 |
4 | Kuvani đevreci – Recepti & Kuvar | 36 |
5 | Makarone sa kupusom – Marija Mirković | 35 |
6 | Keks – Marijana Budimirović | 33 |
7 | Punjene loptice od pirinča – Marija Mirković | 29 |
8 | Gurmanske šnite – Sandra Stojiljković Cvetković | 25 |
9 | Domaći čoko keksići – Sandra Stojiljković Cvetković | 19 |
10 | Pizza tuna – Sandra Stojiljković Cvetković | 14 |
11 | Sunce pita sa spanaćem – Marija Mirković | 10 |
12 | Kiflice sa tunjevinom – Sandra Stojiljković Cvetković | 4 |
Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce – Marijana Jordanov
Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce.
Sastojci
- Torta:
- 2 šolje brašna tipa 400
- 3/4 šolje kvalitetnog kakao praha bez šećera
- 2 šolje šećera
- 1 kk soli
- 1 1/2 kk sode bikarbone
- 2 kk praška za pecivo
- 1 kk nescafe
- 1/2 šolje ulja
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
- 2 kk vanila ekstrakta
- 1 šolja kipuće vode
- GLAZURA:
- 340 gr čokolade sa 70% kakaoa
- 220 gr neslanog putera
- 1/4 šolje neslađenog kakao praha
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 1 kk soli
- 1/4 šolje umućene slatke pavlake
Priprema
Korak 1
TORTA: Zagrejte rernu na 180 C stepeni. Podmažite 2 kalupa veličine 22 cm sa puterom i pospite ih sa malo brašna. Stavite brašno, šećer, kako prah, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i nescafe prah u veliku posudu i dobro promešajte. Dodajte mleko, ulje, prethodno umućena jaja, vanila ekstrakt u suve sastojke i umutite mikserom na srednjoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Smanjite brzinu na minimalnu i pažljivo dodajte kipuću vodu. Zatim povećajte brzinu miksera na najveću i mutite oko minute da biste ubacili vazduh u smesu. Podelite smesu u kalupe i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta odnosno dok čačkalica kojom ste proboli sredinu torte ne izađe suva. Kada izvadite torte iz rerne, ostavite 10 minuta da se ohlade, izvadite ih iz kalupa i dozvolite da se ohlade do sobne temperature. Namažite vrh jedne torte glazurom i stavite drugu koru preko, a zatim ostatak glazure premažite preko cele torte.
Korak 2
GLAZURA: Istopite čokoladu i puter na pari. U zasebnoj posudi pomešajte kakao prah, so i šećer u prahu. Polako dodajte istopljenu čokoladu sa puterom i prethodno umučenu slatku pavlaku u suve sastojke i mutite največom brzinom oko 2 minuta. Glazuru možete napraviti i do 2 dana unapred, čuvajući je u zatvorenoj posudi u frižideru. Kada vam zatreba, na sobnoj temperaturi je mutite oko 2 minuta.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!