Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce – Marijana Jordanov - Recepti i Kuvar online
Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce – Marijana Jordanov - Recepti i Kuvar online

Najbolji recept 4. nedelje avgusta 2014. je: Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srceMarijana Jordanov.

Rang lista recepata 4. nedelje avgusta 2014:

Broj pregleda, objavljenih recepata na sajtu www.recepti-kuvar.rs (prilikom pregleda 03.09.2014.):

1Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce – Marijana Jordanov104
2Posni kolači – Marijana Budimirović99
3Trouglovi sa jabukama – Marijana Budimirović43
4Kuvani đevreci – Recepti & Kuvar36
5Makarone sa kupusom – Marija Mirković35
6Keks – Marijana Budimirović33
7Punjene loptice od pirinča – Marija Mirković29
8Gurmanske šnite – Sandra Stojiljković Cvetković25
9Domaći čoko keksići – Sandra Stojiljković Cvetković19
10Pizza tuna – Sandra Stojiljković Cvetković14
11Sunce pita sa spanaćem – Marija Mirković10
12Kiflice sa tunjevinom – Sandra Stojiljković Cvetković4

Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce – Marijana Jordanov

Najsočnija čokoladna torta za 12 osoba ili jedno slomljeno srce.

čokoladna torta - Marija Jordanov
čokoladna torta – Marija Jordanov

Sastojci

  • Torta:
  • 2 šolje brašna tipa 400
  • 3/4 šolje kvalitetnog kakao praha bez šećera
  • 2 šolje šećera
  • 1 kk soli
  • 1 1/2 kk sode bikarbone
  • 2 kk praška za pecivo
  • 1 kk nescafe
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 2 kk vanila ekstrakta
  • 1 šolja kipuće vode
  • GLAZURA:
  • 340 gr čokolade sa 70% kakaoa
  • 220 gr neslanog putera
  • 1/4 šolje neslađenog kakao praha
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1 kk soli
  • 1/4 šolje umućene slatke pavlake

Priprema

Korak 1

TORTA: Zagrejte rernu na 180 C stepeni. Podmažite 2 kalupa veličine 22 cm sa puterom i pospite ih sa malo brašna. Stavite brašno, šećer, kako prah, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i nescafe prah u veliku posudu i dobro promešajte. Dodajte mleko, ulje, prethodno umućena jaja, vanila ekstrakt u suve sastojke i umutite mikserom na srednjoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Smanjite brzinu na minimalnu i pažljivo dodajte kipuću vodu. Zatim povećajte brzinu miksera na najveću i mutite oko minute da biste ubacili vazduh u smesu. Podelite smesu u kalupe i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta odnosno dok čačkalica kojom ste proboli sredinu torte ne izađe suva. Kada izvadite torte iz rerne, ostavite 10 minuta da se ohlade, izvadite ih iz kalupa i dozvolite da se ohlade do sobne temperature. Namažite vrh jedne torte glazurom i stavite drugu koru preko, a zatim ostatak glazure premažite preko cele torte.

Korak 2

GLAZURA: Istopite čokoladu i puter na pari. U zasebnoj posudi pomešajte kakao prah, so i šećer u prahu. Polako dodajte istopljenu čokoladu sa puterom i prethodno umučenu slatku pavlaku u suve sastojke i mutite največom brzinom oko 2 minuta. Glazuru možete napraviti i do 2 dana unapred, čuvajući je u zatvorenoj posudi u frižideru. Kada vam zatreba, na sobnoj temperaturi je mutite oko 2 minuta.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!