Beograd, 26. januar 2017. – treći put zaredom, u hotelu Zira u Beogradu, održano je proglašenje najboljih recepata koji su tokom 2016. godine objavljivani na portalu Recepti i Kuvar online (https://recepti-kuvar.rs).
Specijalno priznanje za najbolji recept godine, na osnovu ocena žirija, koji je predvodila Sonja Martić: Salata Crvenkapa, autora Snežane Kitanović.
„Ovo je veoma inovativan i kreativan recept od sastojaka koje svi volimo i svakodnevno jedemo. U prevodu, srpsko jelo na svetski način! Preporuka Snežani Kitanović da “našminka” blog, jer može postati jedna od top 10 gastro blogera u Srbiji.“ – izjavila je Sonja Martić, predsednica žirija, prilikom dodele nagrade za najbolji recept godine.
Nakon proglašenja najboljih recepata godine, predstavljena je akcija Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja će trajati tokom cele 2017. godine i koja će se završiti izdavanjem knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje/Traditional Serbian Cookbook.
Osnovni koncept knjige i tema ovog projekta je sačuvati i promovisati tradicionalno pripremanje hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima. Knjiga će biti štampana na srpskom i engleskom jeziku. U pripremi ove knjige biće uključene sve zainteresovane organizacije, institucije i stručnjaci iz raznih oblasti, kao što su Etnografski muzej u Beogradu, Privredna komora Srbije, Turistička organizacija Srbije, doktori medicine, nutricionisti itd…
“Tradicija običaja i verovanja se prenose sa generacije na generaciju, a u stara vremena se to radilo od usta do usta (“sa kolena na koleno”) i oni su važan deo kulturne identifikacije jednog regiona ili jedne zemlje. (Izvor EUROFIR – Synthesis report No 6: Traditional Foods in Europe).
Nakon oficijelne prezentacije, više od 30 zvanica, predstavnika privrednih organizacija, institucija i medija, bili su u prilici da degustiraju neka od najboljih jela i slatkiša tradicionalne domaće srpske kuhinje, pripremljenih po tradicionalnoj recepturi iz starinskih kuvara. Na meniju su bili: reform torta, rum torta, vanilice, medenjaci, starinski (suvi) kolači, zeljanik, itd.., koje je pripremila Kristina Gašpar.
Najviše pažnje i uzdaha prisutnih pobrao je zeljanik, koji je pripremljen prema starinskom receptu, objavljenom u knjizi Srpska narodna jela i pića, knjiga 1, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović, a koja je štampana u državnoj štampariji kraljevine Srbije 1908. godine.
Prema glasovima posetilaca Portala, proglašeni su i ostali najbolji recepti godine: 1. mesto – Zorica Stajić sa receptom tikvice u obliku cveta, 2. mesto – Slađana Šćekić sa receptom sočne šnicle od ćuretine, 3. mesto – Jelena Nikolić sa receptom zapečena boranija sa piletinom i najbolji slatkiš – Javorka Filiipović sa receptom listići.
Za autore najboljih recepata prijatelji događaja su obezbedili prigodne poklone.
Prijatelji događaja su bili: hotel Zira Beograd, Vulkan izdavaštvo, In-connect doo i Wai Wai instant nudle, PC Press. Medijski prijatelji su: Srpska naučna televizija, Turistički svet, Miljina kuhinja i BKTVnews.com.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!