Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović

Beograd, 26. januar 2017. – treći put zaredom, u hotelu Zira u Beogradu, održano je proglašenje najboljih recepata koji su tokom 2016. godine objavljivani na portalu Recepti i Kuvar online (https://recepti-kuvar.rs).

Proglašenje najboljih recepata 2016. godine - Recepti i Kuvar online
Proglašenje najboljih recepata 2016. godine – Recepti i Kuvar online
Proglašenje najboljih recepata 2016. godine - Recepti i Kuvar online
Proglašenje najboljih recepata 2016. godine – Recepti i Kuvar online

Specijalno priznanje za najbolji recept godine, na osnovu ocena žirija, koji je predvodila Sonja Martić: Salata Crvenkapa, autora Snežane Kitanović.

Salata Crvenkapa - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Salata Crvenkapa – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

„Ovo je veoma inovativan i kreativan recept od sastojaka koje svi volimo i svakodnevno jedemo. U prevodu, srpsko jelo na svetski način! Preporuka Snežani Kitanović da „našminka“ blog, jer može postati jedna od top 10 gastro blogera u Srbiji.“ – izjavila je Sonja Martić, predsednica žirija, prilikom dodele nagrade za najbolji recept godine.

Najbolji recept godine - salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović - Recepti i Kuvar online
Najbolji recept godine – salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović – Recepti i Kuvar online

Nakon proglašenja najboljih recepata godine, predstavljena je akcija Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja će trajati tokom cele 2017. godine i koja će se završiti izdavanjem knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje/Traditional Serbian Cookbook.

Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar onlline
Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar onlline

Osnovni koncept knjige i tema ovog projekta je sačuvati i promovisati tradicionalno pripremanje hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima. Knjiga će biti štampana na srpskom i engleskom jeziku. U pripremi ove knjige biće uključene sve zainteresovane organizacije, institucije i stručnjaci iz raznih oblasti, kao što su Etnografski muzej u Beogradu, Privredna komora Srbije, Turistička organizacija Srbije, doktori medicine, nutricionisti itd…

“Tradicija običaja i verovanja se prenose sa generacije na generaciju, a u stara vremena se to radilo od usta do usta (“sa kolena na koleno”) i oni su važan deo kulturne identifikacije jednog regiona ili jedne zemlje.  (Izvor EUROFIR – Synthesis report No 6: Traditional Foods in Europe).

Nakon oficijelne prezentacije, više od 30 zvanica, predstavnika privrednih organizacija, institucija i medija, bili su u prilici da degustiraju neka od najboljih jela i slatkiša tradicionalne domaće srpske kuhinje, pripremljenih po tradicionalnoj recepturi iz starinskih kuvara. Na meniju su bili: reform torta, rum torta, vanilice, medenjaci, starinski (suvi) kolači, zeljanik, itd.., koje je pripremila Kristina Gašpar.

Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar onlline
Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar onlline
Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar onlline
Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje – Recepti i Kuvar onlline

Najviše pažnje i uzdaha prisutnih pobrao je zeljanik, koji je pripremljen prema starinskom receptu, objavljenom u knjizi Srpska narodna jela i pića, knjiga 1, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović, a koja je štampana u državnoj štampariji kraljevine Srbije 1908. godine.

Prema glasovima posetilaca Portala, proglašeni su i ostali najbolji recepti godine: 1. mesto – Zorica Stajić sa receptom tikvice u obliku cveta, 2. mesto – Slađana Šćekić sa receptom sočne šnicle od ćuretine, 3. mesto – Jelena Nikolić sa receptom zapečena boranija sa piletinom i najbolji slatkiš – Javorka Filiipović sa receptom listići.

Za autore najboljih recepata prijatelji događaja su obezbedili prigodne poklone.

Prijatelji događaja su bili: hotel Zira Beograd, Vulkan izdavaštvo, In-connect doo i Wai Wai instant nudle, PC Press. Medijski prijatelji su: Srpska naučna televizija, Turistički svet, Miljina kuhinja i BKTVnews.com.

NAJBOLJI RECEPTI 2015. GODINE

NAJBOLJI RECEPTI 2014. GODINE

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović

Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.