Beograd, 26. januar 2017. – treći put zaredom, u hotelu Zira u Beogradu, održano je proglašenje najboljih recepata koji su tokom 2016. godine objavljivani na portalu Recepti i Kuvar online (https://recepti-kuvar.rs).
![Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović 1 Proglašenje najboljih recepata 2016. godine - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2017/01/proglasenje-najboljih-recepata-i-akcija-tradicionalni-recepti-02.jpg)
![Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović 2 Proglašenje najboljih recepata 2016. godine - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2017/01/proglasenje-najboljih-recepata-i-akcija-tradicionalni-recepti-04.jpg)
Specijalno priznanje za najbolji recept godine, na osnovu ocena žirija, koji je predvodila Sonja Martić: Salata Crvenkapa, autora Snežane Kitanović.
![Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović 3 Salata Crvenkapa - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/02/IMG_7229o-150x150.jpg)
„Ovo je veoma inovativan i kreativan recept od sastojaka koje svi volimo i svakodnevno jedemo. U prevodu, srpsko jelo na svetski način! Preporuka Snežani Kitanović da “našminka” blog, jer može postati jedna od top 10 gastro blogera u Srbiji.“ – izjavila je Sonja Martić, predsednica žirija, prilikom dodele nagrade za najbolji recept godine.
![Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović 4 Najbolji recept godine - salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2017/01/proglasenje-najboljih-recepata-i-akcija-tradicionalni-recepti-03.jpg)
Nakon proglašenja najboljih recepata godine, predstavljena je akcija Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja će trajati tokom cele 2017. godine i koja će se završiti izdavanjem knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje/Traditional Serbian Cookbook.
![Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović 5 Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar onlline](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2017/01/proglasenje-najboljih-recepata-i-akcija-tradicionalni-recepti-05.jpg)
Osnovni koncept knjige i tema ovog projekta je sačuvati i promovisati tradicionalno pripremanje hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima. Knjiga će biti štampana na srpskom i engleskom jeziku. U pripremi ove knjige biće uključene sve zainteresovane organizacije, institucije i stručnjaci iz raznih oblasti, kao što su Etnografski muzej u Beogradu, Privredna komora Srbije, Turistička organizacija Srbije, doktori medicine, nutricionisti itd…
“Tradicija običaja i verovanja se prenose sa generacije na generaciju, a u stara vremena se to radilo od usta do usta (“sa kolena na koleno”) i oni su važan deo kulturne identifikacije jednog regiona ili jedne zemlje. (Izvor EUROFIR – Synthesis report No 6: Traditional Foods in Europe).
Nakon oficijelne prezentacije, više od 30 zvanica, predstavnika privrednih organizacija, institucija i medija, bili su u prilici da degustiraju neka od najboljih jela i slatkiša tradicionalne domaće srpske kuhinje, pripremljenih po tradicionalnoj recepturi iz starinskih kuvara. Na meniju su bili: reform torta, rum torta, vanilice, medenjaci, starinski (suvi) kolači, zeljanik, itd.., koje je pripremila Kristina Gašpar.
![Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović 6 Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar onlline](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2017/01/proglasenje-najboljih-recepata-i-akcija-tradicionalni-recepti-01.jpg)
![Najbolji recept godine je salata Crvenkapa autora Snežane Kitanović 7 Promocija akcije tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje - Recepti i Kuvar onlline](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2017/01/proglasenje-najboljih-recepata-i-akcija-tradicionalni-recepti-06.jpg)
Najviše pažnje i uzdaha prisutnih pobrao je zeljanik, koji je pripremljen prema starinskom receptu, objavljenom u knjizi Srpska narodna jela i pića, knjiga 1, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović, a koja je štampana u državnoj štampariji kraljevine Srbije 1908. godine.
Prema glasovima posetilaca Portala, proglašeni su i ostali najbolji recepti godine: 1. mesto – Zorica Stajić sa receptom tikvice u obliku cveta, 2. mesto – Slađana Šćekić sa receptom sočne šnicle od ćuretine, 3. mesto – Jelena Nikolić sa receptom zapečena boranija sa piletinom i najbolji slatkiš – Javorka Filiipović sa receptom listići.
Za autore najboljih recepata prijatelji događaja su obezbedili prigodne poklone.
Prijatelji događaja su bili: hotel Zira Beograd, Vulkan izdavaštvo, In-connect doo i Wai Wai instant nudle, PC Press. Medijski prijatelji su: Srpska naučna televizija, Turistički svet, Miljina kuhinja i BKTVnews.com.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!