Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

„Obrnuta“ doboš torta – Kristina Gašpar

Šta je to "obrnuta" doboš torta?

0

„Obrnuta“ doboš torta – kao i obično, i prethodne večeri sam ćaskala sa drugaricom. Dan uoči pravoslavnog Uskrsa. Pričale smo o kolačima i razmenjivale utiske.

Poslala sam joj fotografije torte sa malinama, a ona me je pitala kakve su mi to kore jer dobro izgledaju. Objasnila sam joj kako ih pravim i rekla da nemam ništa od kolača za Uskrs zato što sam sve podelila. Ubrzo sam dobila ideju da napravim obrnutu Doboš tortu – braon kore i žuti fil. Biskvit o kom smo pričale me je inspirisao.

Tako je ova torta našla svoje mesto na Uskršnjoj trpezi, potpuno neplanirano. Pravila sam je od pola mere. Zapravo to je moja prava (mini) mera.

"Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
„Obrnuta“ doboš torta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

"Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

"Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Dobila sam ideju da napravim obrnutu Doboš tortu - braon kore i žuti fil. Biskvit o kom sam pričala sa drugaricom me je inspirisao. Tako je ova torta našla svoje mesto na Uskršnjoj trpezi, potpuno neplanirano.
Obrok Desert
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Broj osoba 8 osoba

Sastojci

Fil:

  • 8 komada jaja
  • 320 gr šećera
  • 2 kesice vanilin secera
  • 2 kašike brašna
  • 400 gr bele čokolade za kuvanje
  • 300 gr maslaca
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 3 kašike umućene slatke pavlake opciono

Biskvit:

  • 8 komada jaja
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin secera
  • 8 kašika ulja
  • 4 kašike kakaoa
  • 4 kašike brašna ravne kašike
  • 2 kašike čokolade za kuvanje sitno rendane

Uputstvo za pripremu

Fil:

  1. Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, pa umutite ponovo.
  2. Fil kuvajte na pari.
  3. Nakon pet minuta kuvanja, dodajte čokoladu i vanilin šećer.
  4. Kuvajte još desetak minuta uz što čšće mešanje.
    "Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  5. Fil dobro ohladite, pa sjedinite sa maslacem koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu.
    "Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  6. Možete dodati i nekoliko kašika umućene slatke pavlake za kremastiju teksturu.
    "Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Biskvit:

  1. Odvojite belanca od žumanaca.
  2. Prvo umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
  3. Sada umutite žumanca sa svim ostalim sastojcima - vanilin šećer, ulje, kakao, brašno, čokolada.
  4. Dobićete čvrstu smesu.
  5. Dodajte 5-6 kašika belanaca i mutite mikserom.
  6. Po potrebi dodajte još belanaca - dok ne dobijete ređu smeu u koju možete umešati ostatak belanaca.
    "Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  7. Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, poravnajte i pecite na 175-180 stepeni 6-7 minuta.
    "Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Beleške

*Sastojci su za 8 kora okvirnih dimenzija 10*30 cm.Kore možete peći u plehu od rerne, dva puta i svaku iseći na po 4 dela. Odmah umutite smeu za obe kore, posebno ako imate dva ista pleha. Kore se peku kratko, pa drugoj ne smeta to što stoji pre pečenja.Nafilujte tortu na uobičajen način - kora, fil... završite filom i dekorišite je po želji.Za dekoraciju sam koristila komade biskvita i karamelizovanog šećera.Karamelizujte 300 g šećera.Sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, razmažite po njemu, obeležite nožem komade željenog oblika i veličine. Kada se šećer stegne (nakon desetak minuta), izlomite ga i dekorišite tortu. Deblje izliven šećer će duže zadržati oblik, tanje raliven će se brže otopiti.Presek nije najidealniji zbog toga što sam sekla nedovoljno "odmorenu" tortu. Većina torti je najukusnija i lepše se seče kada odstoji oko 24h (tj. kada se svi sastojci sjedine). Pretpostavljam da će mnoge zbuniti vanilin šećer i mala količina rendane čokolade u korama. Kakao ima specifičnu aromu i malo oporiji  miris. Vanila i čokolada daju lepšu aromu. Razliku ćete osetiti kada budete pekli kore.Od ove količine ćete dobiti cirka 2 kg torte.Kada smo bili mali, ovako smo jeli Doboš tortu. Opet nešto "naopačke" 🙂
"Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
"Obrnuta" doboš torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
 

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.