„Obrnuta“ doboš torta – kao i obično, i prethodne večeri sam ćaskala sa drugaricom. Dan uoči pravoslavnog Uskrsa. Pričale smo o kolačima i razmenjivale utiske.
Poslala sam joj fotografije torte sa malinama, a ona me je pitala kakve su mi to kore jer dobro izgledaju. Objasnila sam joj kako ih pravim i rekla da nemam ništa od kolača za Uskrs zato što sam sve podelila. Ubrzo sam dobila ideju da napravim obrnutu Doboš tortu – braon kore i žuti fil. Biskvit o kom smo pričale me je inspirisao.
Tako je ova torta našla svoje mesto na Uskršnjoj trpezi, potpuno neplanirano. Pravila sam je od pola mere. Zapravo to je moja prava (mini) mera.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
„Obrnuta“ doboš torta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Dobila sam ideju da napravim obrnutu Doboš tortu – braon kore i žuti fil. Biskvit o kom sam pričala sa drugaricom me je inspirisao. Tako je ova torta našla svoje mesto na Uskršnjoj trpezi, potpuno neplanirano.
Fil:
- 8 komada jaja
- 320 gr šećera
- 2 kesice vanilin secera
- 2 kašike brašna
- 400 gr bele čokolade za kuvanje
- 300 gr maslaca
- 1 kašika šećera u prahu
- 3 kašike umućene slatke pavlake (opciono)
Biskvit:
- 8 komada jaja
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin secera
- 8 kašika ulja
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike brašna (ravne kašike)
- 2 kašike čokolade za kuvanje (sitno rendane)
Fil:
- Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, pa umutite ponovo.
- Fil kuvajte na pari.
- Nakon pet minuta kuvanja, dodajte čokoladu i vanilin šećer.
- Kuvajte još desetak minuta uz što čšće mešanje.
- Fil dobro ohladite, pa sjedinite sa maslacem koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu.
- Možete dodati i nekoliko kašika umućene slatke pavlake za kremastiju teksturu.
Biskvit:
- Odvojite belanca od žumanaca.
- Prvo umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
- Sada umutite žumanca sa svim ostalim sastojcima – vanilin šećer, ulje, kakao, brašno, čokolada.
- Dobićete čvrstu smesu.
- Dodajte 5-6 kašika belanaca i mutite mikserom.
- Po potrebi dodajte još belanaca – dok ne dobijete ređu smeu u koju možete umešati ostatak belanaca.
- Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, poravnajte i pecite na 175-180 stepeni 6-7 minuta.
Nafilujte tortu na uobičajen način – kora, fil… završite filom i dekorišite je po želji.
Za dekoraciju sam koristila komade biskvita i karamelizovanog šećera.
Karamelizujte 300 g šećera.
Sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, razmažite po njemu, obeležite nožem komade željenog oblika i veličine. Kada se šećer stegne (nakon desetak minuta), izlomite ga i dekorišite tortu. Deblje izliven šećer će duže zadržati oblik, tanje raliven će se brže otopiti.
Presek nije najidealniji zbog toga što sam sekla nedovoljno „odmorenu“ tortu. Većina torti je najukusnija i lepše se seče kada odstoji oko 24h (tj. kada se svi sastojci sjedine). Pretpostavljam da će mnoge zbuniti vanilin šećer i mala količina rendane čokolade u korama. Kakao ima specifičnu aromu i malo oporiji miris. Vanila i čokolada daju lepšu aromu. Razliku ćete osetiti kada budete pekli kore.
Od ove količine ćete dobiti cirka 2 kg torte.
Kada smo bili mali, ovako smo jeli Doboš tortu. Opet nešto „naopačke“ 🙂