Održana prezentacija projekta i knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Održana prezentacija projekta i knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Na Beogradskom sajmu održana je prezentacija projekta i knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz zvaničnu podršku PKS ovom projektu. Prezentacija je održana na 15. sednici Grupacije za ruralni turizam, koju je predstavio Miodrag Ilić, odgovorni urednik portala Recepti i Kuvar online (https://recepti-kuvar.rs).

Privredna komora Srbije
Privredna komora Srbije

Kada neko kaže “sarma” , “vanilice”, “baklava”, “pogača”, “zeljanica”, “pihtije”… to u Srbiji odmah budi sećanja i vezu sa tradicijom. Tradicija srpske kuhinje je veoma stara. Jedan od najstarijih srpskih kuvara bio je Srbski kuvar jeromonaha manastira Krušedol, Jerote Draganovića, štampan 1865. godine na staroslovenskom jeziku. A jedan od najučenijih ljudi krajem 19. i početkom 20. veka, Sima Trojanović (etnolog, upravnik Etnografskog muzeja), 1896. godine objavio je knjigu Starinska srpska jela i pića.

Lista ovakvih starih zbirki recepata, kuvara, knjiga običaja, dosta je dugačka. Ove knjige predstavljaju našu osnovnu motivaciju i pokretačku snagu da započnemo i završimo ovaj projekat, sa osnovnom idejom: sačuvati od zaborava deo kulinarske i kulturne baštine naših predaka. U ovoj knjizi pronaćićete mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice.

Zašto je srpska kuhinja tako specifična?

Zato što predstavlja jedinstvenu zbirku kulturne i kulinarske različitosti naroda i istorije, nastale proteklim vekovima… Mešavina turske, grčke, bugarske, mađarske kuhinje i ostalih, čini je bogatom i različitom.

Broj naših saradnika, koji nesebično učestvuju u pripremi ove knjige već je veliki: oni sa nama dele svoje ideje, fotografije, recepte iz starih porodičnih kuvara…

Kome će ova knjiga biti namenjena?

Svima! Turistima, bilo da planiraju da odmor provedu u Srbiji, ili da Srbiju posete zbog posla. Dijaspori, da se svi koje greje “Sunce tuđeg neba…”, podsete na neka od zaboravljenih jela i “nahrane” svoju nostaligiju, kao i da sa velikim ponosom poklone primerak knjige nekoj dragoj osobi da bi pokazali iz kakve zemlje dolaze. Iskusnim kuvarima, a i neiskusnim početnicima, koji će imati priliku da isprobaju svoje znanje, nakon čitanja ove knjige.

Knjiga će sadržati više od 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija, centralna Srbija. Uz činjenicu da se, u suštini, svi regioni dosta preklapaju, ali, imaju i svojih posebnosti.

Primeri posebnosti ovih krajeva, u današnje vreme: Vojvodinu karakterišu testa – hlebovi, štrudle, rezanci, kao i razne vrste prerađevina od mesa. U centralnoj Srbiji karakteristične su pite zeljanice, kao i prase na ražnju. Posebnost zapadne Srbije je sušeno meso, a u planinskim krajevima neizostavna su jela od jagnjetine. Kuhinju istočne Srbije odlikuju suve čobanske pite, kuvana jagnjetina u mleku, sušeno meso od divlje svinje, janjija s tri vrste mesa i i raznim povrćem, homoljski kačamak. Na jugu Srbije veoma popularna jela su meso sa roštilja ili ražnja, pogotovo čuveni leskovački specijaliteti sa roštilja. Ali, primera radi, dobru zeljanicu, poješćete u svim krajevima Srbije.

Knjiga će biti na dva jezika, srpskom i engleskom. Osim pomenutih više od 100 recepata, moći ćete pročitati o istorijatu kulinarstva u Srbiji i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje…) na ljudsko zdravlje.

Održana prezentacija projekta i knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Održana prezentacija projekta i knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Na 15. sednici PKS Grupacije za ruralni turizam, osim prezentacije Tradicionalni recepti srpske domaće kuhinje, prema usvojenom dnevnom redu, usvojen je Zapisnik sa 14. sednice Grupacije, a mr Aleksandar Radović, šef odseka za kontrolu rada inspektora u sektoru turističke inspekcije Ministarstva turizma, predstavio je zakonski osnov za obavljanje ugostiteljskom delatnošću poljoprivrednih gazdinstava, sa dosadašnjim iskustvima u inspekcijskom radu.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!