Kako se kuva pekmez od kajsija u Banatu - Nada Georgijev Gačić - Recepti i Kuvar online
Kako se kuva pekmez od kajsija u Banatu - Nada Georgijev Gačić - Recepti i Kuvar online

Ovako se kuva pekmez od kajsija u Banatu.

Kajsije prvo operete, izvadite koštice, na kratko ih potopite u vrelu vodu. Na ovaj način vrlo lako i brzo skinućete kožicu sa kajsije. Kajsije ređate u šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez. Na svaki red kajsija sipate po malo šećera, otprilike 300 gr, dok ne utrošite sav materijal. Sve lagano protresite, da kajsije puste malo soka. Šerpu sa kajsijama i šećerom pokrijete, ostavite da odstoji preko noći i tek sutradan kuvajte.

Sutradan… Dok pekmez ne provri, uz povremeno mešanje (da ne zagori), ringlu uključite na najjače, e tu bi vam dobro došao stari smederevac. Kada pekmez provri, smanjite na tihu vatru da se polako krčka. Od toga koliko imate voća zavisi vreme kuvanja. Višak tečnosti treba da ispari i pekmez treba da se zgusne. Probu pravite tako što ćete kašičicu pekmeza izvaditi na tanjir, ostaviti da se malo prohladi, probajte dali je dovoljno sladak, gust. Kad provučete varjačom kroz taj pekmez u šerpi mora da ostane trag. To znači da je pekmez gotov.

Skuvan i vruć pekmez od kajsija sipajte u čiste i zagrejane tegle, pa tegle vratite na 100 C u rernu, na jedno 15-30 minuta. Tegle zatvorite celofanom i zatrpajte ih u ćebad u nekom ćošku kuhinje ili sobe, gde vam neće smetati. Ostavite tako dok se sasvim ne ohlade, a to znači, najmanje 24 sata. Posle toga pekmez možete koristiti.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!