Panetone recept

Panetone recept – italijanski božićni slatki hleb panetone (panettone) je poznata, tradicionalna poslastica iz Milana, koja je postala poznata širom sveta. Kao i kod svakog svetski poznatog kolača, u vezi njegovog nastanka postoji legenda, koja ga opisuje. Ovo je priča o panetone kolaču.

U neka davna vremena zgodni milanski plemić, Ugeto Atelani (Ugheto Atellani), bio je zaljubljen u sokolarstvo. Njegovo omiljeno mesto, gde je puštao sokolove da lete, bilo je pored jedne sirotinjske pekare. Dok je sedeo ispod drveta smokve i čekao da se sokolovi vrate, gledao je lepu pekarovu ćerku Adalđizu (Adalgisa), kako naporno radi u pekari. Kako se može i pretpostaviti, Ugeto se zaljubio u lepu Adalđizu.

Uz ljubav prema Adalđizi, otkrio je i svoju ljubav prema pekarstvu. Smatrao je da Božić ne zaslužuje da se u njegovu čast priprema običan kukuruzni hleb. Odlučio je da kupi najfinije brašno i jaja i da pripremi poseban hleb u čast velikog praznika. Nije želeo da iko sazna šta on planira i sve je radio u potpunoj tajnosti. Da bi platio sve potrebne sastojke, morao je da proda svoje voljene sokolove…

Naporno je radio i napravio je posebno kiselo testo u koje je dodao suvo grožđe i kandirano voće. Čim su ga prvi kupci probali, priča o ovom posebnom slatkom hlebu i njegovom tajanstvenom tvorcu, vrlo brzo se proširila. Ugeto je tada rešio da „skine masku“ i otkrije da je on napravio poznati kolač. Iako je poznati plemić i zamolio je Adalđizinog oca, siromašnog pekara, za njenu ruku.

Priča o panetone kolaču

Vojvoda Milana, Ludoviko Sforca (Ludovico Sforza) organizovao je njihovo venčanje, i čak je Leonardo da Vinči došao kao gost. Naravno, na venčanju je poslužen slatki hleb/kolač koji postaje poznat pod nazivom „Pan de Ton“, što je na lokalnom dijalektu značilo „luksuzni hleb“.

Naravno, ovo nije jedina i postoji još mnogo legendi o tome kako je nastao poznati panetone kolač, slatki hleb, koji se priprema za božićne i novogodišnje praznike u Italiji. Tradicionalno, pravi se od kiselog testa, koje raste minimum tri puta. Vrlo često je jako visok, jer se peče u visokim kalupima.

Italijani, koji su emigrirali širom sveta, poštujući ovu tradiciju, raširili su spremanje panetone kolača širom sveta. Tradicionalno, Italijani jedu parče panetone kolača za doručak. Međutim, načini spremanja i korišćenja panetone kolača, ograničeni su samo vašom maštom.

Panetone recept

Panettone - panetone italijanski božićni hleb - Recepti i Kuvar online
Panettone – panetone italijanski božićni hleb – Recepti i Kuvar online

Panetone recept – italijanski slatki hleb, koji se u Italiji tradicionalno sprema za okupljanje porodice za božićne i novogodišnje praznike. Testu se dodaje kandirano južno voće (uobičajeno kandirana kora od pomorandže) i natopljeno suvo grožđe i peče se u cilindričnom kalupu.

Panetone recept, sastojci:

  • 1 šolja suvog grožđa
  • 2 kašike svetlog ruma
  • 2 kašike vode (topla)
  • 500 gr brašna
  • 150 gr šećera
  • 0,5 kašičice suvog kvasca
  • 0,5 kašičice soli
  • 0,25 kašičice kore od limuna (rendana)
  • 0,5 komad vanila štapića
  • 3 komada jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 0,66 šolje vode (mlake)
  • 1 kašika meda
  • 10,5 kašika maslaca (neslani, dobro umućenog)
  • 1 kašika maslaca (neslani, istopljenog)
  • 1 kašika maslaca (neslani, hlađeni)
  • 0,66 šolje kandirane kore od pomorandže

Panetone recept, priprema:

  1. U maloj posudi, dodati suvo grožđe i preliti rumom i sa 2 kašike tople vode. Ostavite da grožđice stoje na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok suvo grožđe ne postane punijei većina tečnosti ne bude upijena, tj. najmanje 8 sati ili preko noći.
  2. U posudi za mešenje, pomešati brašno, šećer, kvasac, so, rendanu koru od limuna i unutrašnjost od vanila štapića sa sitnim semenkama. Mutiti mikserom, kombinacijom malih brzina. U srednjoj posudi, umutiti zajedno jaja mlaku vodu i med. Sa mikserom na maloj brzini, sipati smesu jaja u smesu brašna. Povećati brzinu miksera na srednju i mešati dok se masa ne izjednači. Dodajte umućeni otopljeni maslac, kašiku po kašiku, uz dobro mešanje mikserom, pre nego dodate sledeću kašiku maslaca. Povećajte brzinu do srednje visoke i mešajte mikserom, sve dok testo ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.
  3. Prosušite malo natopljeno suvo grožđe, bacite višak tečnosti, i pomešajte sa kandiranom korom pomorandže i 1 kašiku rastopljenog maslaca. Umešati ovu mešavinu u testo sa drvenom kašikom.
  4. Prebacite testo u veliku posudu, pokrijte plastičnom folijom, i ostavite da raste u ohlađenoj rerni sa zatvorenim vratima, dok testo skoro ne utrostruči zapreminu, 12 do 15 sati.
  5. Testo pospite lagano sa brašnom i stružite ga blago i prebacite na brašnom posutu površinu za mešenje. Stranice i dno kalupa za pečenje blago podmazati i prekriti papirom za pečenje. Posuti malo više brašna na testo, a zatim presaviti ivice testa ka centru, formirajući nežnu loptu, pa okrenuti naopako i položiti u kalup za pečenje. Poklopiti sa vlažnom kuhinjskom krpom (ne sme da bude od frotira) i pustiti da raste na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj prostoriji, sve dok testo ne naraste do iznad vrha kalupa, 3 do 5 sati.
  6. Zagrejte rernu na 190 C stepeni.
  7. Rasecite vrh naraslog panettone testa jako oštrim nožem, tako da napravite „X“ slovo. Prelijte nastalo „X“ slovo na panettone testu sa kašikom otopljenog maslaca. Ubacite kalup u zagrejanu rernu i pecite 60 – 75 minuta. Panettone je gotov kada ubacite drvenu čačkalicu u testo, a ona izađe skoro suva.
  8. Izvadite panettone iz kalupa. Uzmite dugačke drvene čačkalice za ražnjiće (moraju biti duže od visine panettone), probodite panettone na četiri mesta, i okrenite naopako. Ostavite panettone tako, dok se potpuno ne ohladi
  9. Da bi ste sačuvali panettone, umotajte ga čvrsto u plastičnu foliju. Na sobnoj temperaturi, panettone može da se održi do nedelju dana.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Panetone recept

Priča o panetone kolaču

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.