Pastirska pogača (ili čobanska pogača), bakin recept u mojoj izvedbi.
Pastirska pogača, sastojci:
- 15 kašika brašna
- 1 šolja kiselog mleka
- pola šolje ulje
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičisa soli
- 1 jaje
Pastirska pogača, priprema:
- U činiju staviti brašno so sodu bikarbonu, dodati ulje i kiselo mleko. Umesiti fino glatko testo da se nelepi za ruke.
- Na pek papiru rastanji pogaču.
- 2 kašike hladne vode pomešati sa 2 kašike mleka i premazati celu pogaču.
- Tupom stranom noža utisnuti kockice u pogaču.
- Na svaku kockicu staviti malo soli.
- Peći u rerni 30 minuta na 180 stepeni.
Moja baka nije imala plavu so da stavi po pogači, ona je uvek koristila običnu sitnu so, a ja sam stavila plavu so, jer sam htela da bakin recept predstavim na moj način. Kada bi pastiri polazili od kuće, žene bi im u papir pakovale doručak. Taj papir je bio od džkakova brašna. Nisam imala takav papir, ali sam našla sličan. Doručak je bio mala pogača, glavica luka, malo soli i nešto od suvog mesa i obavezan mali čokanjčić domaće rakije. A u torbici bila je i frula da čoban zasvira.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!