Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Pečeni krompir sa parmezanom – Recepti i Kuvar online

0

Recept za pečeni krompir sa parmezanom, hrskav i ukusan. Mnogo zdravija verzija od prženog.

Pečeni krompir sa parmezanom - Recepti i Kuvar online
Pečeni krompir sa parmezanom – Recepti i Kuvar online

Oko dve trećine roda krompira se koristi u ishrani, ali krtola se koristi i u druge svrhe. Skrob iz njega se koristi za ukrućivanje tkanina i tapeta (štirak), kao dodatak bojama da bi se zgusnule, a upotrebljava se i pri štampanju na pamuku i lanu. Može da se koristi i za dobijanje važnih kiselina: limunske i fumarne, ali i etanola, koji služi kao gorivo i za dobijanje bioplastike.

Krompir je i lekovita biljka. Njegove kriške sprečavaju izbijanje plika usled opekotina, a žvakanje sirovog otklanja mučninu u trudnoći. Kriške ili skrob iz njega mogu otkloniti mrlje od spanaća ili masti, a takođe se u vodi u kojoj se kuvao lako čisti srebrnina. Sa odeće otklanja i tragove od znoja, a može se koristiti i kao dezodorans.

Pečeni krompir sa parmezanom - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Pečeni krompir sa parmezanom – Recepti & Kuvar

Recept za pečeni krompir sa parmezanom, hrskav i ukusan. Mnogo zdravija verzija od prženog.
Obrok Ručak, Večera
Kuhinja Internacionalna, Italijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 45 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 5 komada krompir većih
  • 0,25 šolja maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • 0,5 šolja parmezan rendan

Uputstvo za pripremu

  1. Rernu zagrejati na 200 C.
  2. Krompir dobro operite i oljuštite. Isecite uzdužno na veće komade (otprilike 8-10 komada). U lonac nalijte hladne vode i dodajte 1 kašiku soli. Dodajte krompir. Kuvajte da blago vri, dok krompir ne bude 3/4 kuvan.
  3. Izvadite krompir i ostavite da se dobro ocedi. Stavite krompir u sud za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, 1 kašičicom soli i 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera. Dobro promešati da se krompir podmaže maslinovim uljem i začinima.
  4. Sud za pečenje stavite u rernu i pecite dok krompir ne postane svetlo braon.
  5. Kada krompir postane svetlo braon, pospite ga parmezanom. Pecite još 6-7 minuta dok krompir ne postane hrskav i dok se parmezan ne istopi i karamelizuje.
  6. Kad je krompir gotov izvadite ga iz rerne i ostavite 2 minuta da se ohladi. Služite toplo.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.