Perece.
Perece, sastojci:
- 800 gr brašna,
- 1 kesica suvog kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kasičica soli,
- 2 dl mleka,
- 3 dl mlake vode i
- 1 dl ulja.
Premazivanje:
- 2 žumanca
Preliv:
- 3 kašike brašna,
- 1 kašičica so i
- 2 kašike vode.
Perece, priprema:
- Pomešati brašno sa uljem i solju pa dodati suvi kvasac, mleko i vodu. Umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo.
- Prekriti testo i ostaviti na toplom oko 30 minuta.
Pripremiti slani preliv:
- Pomešati so i brašno, polako dodavati hladnu vodu i mešati da nema grudvica.
- Od komadića testa praviti dugačke trake pa ih uvijati u perece.
- Ostaviti da odstoje oko desetak minuta a rernu zagrejte na 200 stepeni. Svaku perecu premažite sa žumancetom.
- Pecite perece oko 10 minuta, izvadite iz rerne pa premažite prelivom i vratite u rernu na još par minuta.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!