Petrovski kolač, posno – Gvozdena Živković

Petrovski kolač, postan.

Petrovski kolač, sastojci:

Testo:

  • 2 dl kisele vode,
  • 1 dl ulja,
  • 300 grama brašna,
  • 1/2 kašičice sode bikarbone,
  • 100 grama smeđeg šećera,
  • 3 kašike džema od kajsije.

Fil:

  • 1 kg jabuka petrovača,
  • 100 grama smeđeg šećera,
  • 100 grama mlevenih oraha.

Petrovski kolač, priprema:

  • Kilogram jabuka petrovača raseći uzduž po sredini, očistiti od semena, pleh obložiti pekpapirom, posuti 3 kašike smeđeg šećera, ređati jabuke, sečena strana da leži po dnu pleha.
  • Preko jabuka posuti 100 grama mlevenih oraha.
  • Staviti ovako pripremljen pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni, na najvišu prečku u rerni, da se jabuke zapeku.
  • Preko zapečenih jabuka preliti pripremljeno testo.
  • Vratiti u rernu da se peče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
  • Peći još dvadesetak minuta.
  • Pečen kolač izvaditi na tanjir, tako da donja strana pečenog kolača bude odozgo.

Po želji, možete kolač prelivati i ukrašavati, ali nije potrebno, jako je ukusan. Ovaj tradicionalni kolač pravi se u posnoj varijanti, kada, kao ove godine, praznik Petrovdan padne u posne dane, sredu ili petak.

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Petrovski kolač, posno – Gvozdena Živković

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.