Petrovski kolač, postan.
Petrovski kolač, sastojci:
Testo:
- 2 dl kisele vode,
- 1 dl ulja,
- 300 grama brašna,
- 1/2 kašičice sode bikarbone,
- 100 grama smeđeg šećera,
- 3 kašike džema od kajsije.
Fil:
- 1 kg jabuka petrovača,
- 100 grama smeđeg šećera,
- 100 grama mlevenih oraha.
Petrovski kolač, priprema:
- Kilogram jabuka petrovača raseći uzduž po sredini, očistiti od semena, pleh obložiti pekpapirom, posuti 3 kašike smeđeg šećera, ređati jabuke, sečena strana da leži po dnu pleha.
- Preko jabuka posuti 100 grama mlevenih oraha.
- Staviti ovako pripremljen pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni, na najvišu prečku u rerni, da se jabuke zapeku.
- Preko zapečenih jabuka preliti pripremljeno testo.
- Vratiti u rernu da se peče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
- Peći još dvadesetak minuta.
- Pečen kolač izvaditi na tanjir, tako da donja strana pečenog kolača bude odozgo.
Po želji, možete kolač prelivati i ukrašavati, ali nije potrebno, jako je ukusan. Ovaj tradicionalni kolač pravi se u posnoj varijanti, kada, kao ove godine, praznik Petrovdan padne u posne dane, sredu ili petak.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!