Petru Peci Popoviću uručena nagrada "Tanja Petrović"
Petru Peci Popoviću uručena nagrada "Tanja Petrović"

Danas bi Tanja Petrović proslavila 50. rođendan. Na današnji dan pre 50 godina, Peca Popović je doneo u redakciju “Gonga” svoj prvi članak. Imao je 17 godina. Sa 17 godina, Tanja Petrović je donela svoj prvi članak Peci Popoviću u redakciju “Roka”. Za tužno brzo potrošenih 46 godina života, Tanja Petrović je prošla kroz i živela sa: Studijom B, Trećim kanalom, Bemusom, Bitefom, Festom, Tribinom kompozitora, najvećom ljubavlju – Radijom B92, Samizdatom B92 i onlajn izdanjem “Politike”. U znak sećanja na Tanju Petrović i njen rad, osnovana je Fondacija s namerom da istakne i podrži ličnosti koje su izuzetno doprinele afirmisanju kulture i umetnosti u medijima. Na Tanjin rođendan, četiri godine nakon što je zauvek otišla, njih dvoje, Peca i Tanja, sreli su se kroz nagradu koja nosi njeno ime, a primio ju je baš on…

Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” dodeljuje se svake godine, 28. februara, na Tanjin rođendan. Dosadašnji dobitnici su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić i urednica i autorka emisije “Trezor” na RTS-u Bojana Andrić. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar, publicista i neviđeni erudita rok priče duge bezmalo pola veka.

Petru Peci Popoviću uručena nagrada "Tanja Petrović"
Petru Peci Popoviću uručena nagrada “Tanja Petrović”

U besedi nakon uručenja nagrade koju mu je danas u podne u Skupštini grada predala prošlogodišnja dobitnica Bojana Andrić, Peca se poimence poklonio apsolutno svim ljudima koji su direktno bili umešani u njegov život novinara, urednika, kritičara, rok hroničara, spisatelja, promotera muzike i pregaoca štampanih i elektronskih medija – ali i ljudima u belim mantilima koji mu već 15 godina spasavaju goli život, obavezujući ga na to da svaki novi dan upotrebi za novi iskorak ka svetu saznanja o civilizaciji kojoj pripadamo.

Petru Peci Popoviću uručena nagrada "Tanja Petrović"
Petru Peci Popoviću uručena nagrada “Tanja Petrović”

Novčani deo nagrade Peca Popović želi da utroši na izradu spomen-ploče Nikoli Karaklajiću, čoveku koji je otvorio vrata radija i pokazao put u život neviđenom broju mladih ljudi u decenijama kada je u Radio Beogradu uređivao i producirao antologijske emisije “Muzički automat”, “Sastanak u 9 i 5” i, iznad svih, “Veče uz radio”. “Bojim se da se ovom divnom čoveku još nismo odužili niti odali priznanje koje zaslužuje”, rekao je Peca. “Ako to ne uradimo mi danas, sutra neće imati ko da to učini umesto nas.”

Izvor: Zoran Modli, Fejsbuk stranica

PROČITAJTE INTERVJU SA ZORANOM MODLIJEM

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!