Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – možda vam se uvek činilo komplikovano da spremite dagnje kod kuće, ali zaista nije. Doduše problem naći dobre dagnje je znatno veći, ali ako već naltetite kupujte i evo recepta.

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

dagnje u vinu

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – možda vam se uvek činilo komplikovano da spremite dagnje kod kuće, ali zaista nije. Doduše problem naći dobre dagnje je znatno veći, ali ako već naltetite kupujte i evo recepta.

 • 0,5 kg svežih dagnji
 • 2 kašičice putera (ili maslinovog ulja)
 • 2 kašičice brašna
 • 200 ml belog vina (suvog)
 • 3 češnja beli luk
 • biber
 • 1 komad paradajaz (manji)
 • peršun
 • šafran
 • limun
 • sezonska salata
 1. Očistite dagnje da školjka bude glatka. Sve napukle bacite. Možete ribati sunđerom ih pod mlazom vode ukoliko je na njima ostao pesak ili trava. Pre ovog procesa, možete ih potopiti pola sata u vodu.
 2. U dubok tiganj ili široku plitku šerpu ubacite dve kašičice putera i/ili maslinovog ulja i potom iscedite beli luk i propržite oko 30 sekundi.
 3. Iseckajte jedan manji sveži paradajz na što sitnije kockice i ubacite zajedno sa šafranom, biberom, peršunom i prelite vinom. Pustite da proključa i smanjite na srednju jačinu ringlu.
 4. Ubacite dagnje i promešajte i poklopite i pustite da se krčkaju oko 8 minuta ili dok se ne otvore. Odbacite sve one koje se nisu otvorile.
 5. Sada ukloliko želite gušći sos, možete razumititi 2 kašičice brašna u malo tečnosti u kojoj su se kuvale dagnje odvojene u činijicu sa strane i ubaciti u tiganj i mešati još oko 30 sekundi dok se sos ne zgusne.
  Ovaj korak preporučujem samo ukoliko želite da većinu dagnji izvadite iz školjki i ostavite samo par za dekoraciju. Ukoliko sve servirate u školjkama nema potrebe da sos bude gust.
 6. Poslužite toplo uz limun, sezonsku salatonu i odlično ide i uz preprečen hleb.
  dagnje u vinu
Možete koristiti i zamrznute očišćene, iako svi volimo sveže, u slučaju da istih ne možete da se domognete, nemojte odustajati od ovog divnog jela.

Ukoliko ste školjke predhodno kuvali i potopoli dok se ne otvore, vreme kuvanja možete da skratite na 2-5 minuta.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!