Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – Ana Vuletić

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – možda vam se uvek činilo komplikovano da spremite dagnje kod kuće, ali zaista nije. Doduše problem naći dobre dagnje je znatno veći, ali ako već naltetite kupujte i evo recepta.

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – možda vam se uvek činilo komplikovano da spremite dagnje kod kuće, ali zaista nije. Doduše problem naći dobre dagnje je znatno veći, ali ako već naltetite kupujte i evo recepta.

  • 0,5 kg svežih dagnji
  • 2 kašičice putera (ili maslinovog ulja)
  • 2 kašičice brašna
  • 200 ml belog vina (suvog)
  • 3 češnja beli luk
  • biber
  • 1 komad paradajaz (manji)
  • peršun
  • šafran
  • limun
  • sezonska salata
  1. Očistite dagnje da školjka bude glatka. Sve napukle bacite. Možete ribati sunđerom ih pod mlazom vode ukoliko je na njima ostao pesak ili trava. Pre ovog procesa, možete ih potopiti pola sata u vodu.
  2. U dubok tiganj ili široku plitku šerpu ubacite dve kašičice putera i/ili maslinovog ulja i potom iscedite beli luk i propržite oko 30 sekundi.
  3. Iseckajte jedan manji sveži paradajz na što sitnije kockice i ubacite zajedno sa šafranom, biberom, peršunom i prelite vinom. Pustite da proključa i smanjite na srednju jačinu ringlu.
  4. Ubacite dagnje i promešajte i poklopite i pustite da se krčkaju oko 8 minuta ili dok se ne otvore. Odbacite sve one koje se nisu otvorile.
  5. Sada ukloliko želite gušći sos, možete razumititi 2 kašičice brašna u malo tečnosti u kojoj su se kuvale dagnje odvojene u činijicu sa strane i ubaciti u tiganj i mešati još oko 30 sekundi dok se sos ne zgusne.
    Ovaj korak preporučujem samo ukoliko želite da većinu dagnji izvadite iz školjki i ostavite samo par za dekoraciju. Ukoliko sve servirate u školjkama nema potrebe da sos bude gust.
  6. Poslužite toplo uz limun, sezonsku salatonu i odlično ide i uz preprečen hleb.
Možete koristiti i zamrznute očišćene, iako svi volimo sveže, u slučaju da istih ne možete da se domognete, nemojte odustajati od ovog divnog jela.

Ukoliko ste školjke predhodno kuvali i potopoli dok se ne otvore, vreme kuvanja možete da skratite na 2-5 minuta.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pijane dagnje ili Dagnje u belom vinu – Ana Vuletić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.