Pileće enchilade – tortilje sa piletinom

Pileće enchilade (enchiladas) – tortilje sa piletinom, još jedan ukusan i popularan recept meksičke kuhinje.

Tortilje sa piletinom i povrćem (enchilada) je poznati recept Meksičke kuhinje. Recept je nastao kao običaj umotavanja druge hrane u tortilje, koji potiče još od doba Maja. Postoje pisani zapisi još iz doba španskih konkvistadora da im je lokalno stanovništvo služilo hranu umotanu u kukuruzne tortilje.

Varijacije ovog recepta su mnogobrojne. Fil, oko koga se omotavaju tortilje uključuju meso, kao što je piletina, govedina ili svinjetina, zatim, morski plodovi, sir, krompir, povrće, ili bilo koja kombinacija već pomenutih sastojaka. Tortilje (Enchiladas) su obično posute ili začinjene sirom, pavlakom, zelenom salatom, maslinama, seckanim crnim lukom, ljutom paprikom, salsom, ili svežim korijanderom.

Mi smo vam pripremili jedan originalni meksički recept za tortilje sa piletinom i povrćem, ali, vodite računa oko količine ljutih paprika, koju stavljate. Prilagodite (povećajte ili smanjite) u zavisnosti od vašeg ukusa i vaših ukućana. Meksikanci su poznati po tome što jedu jako začinjenu i ljutu hranu! Recept je isproban više puta!

Pileće enchilade – tortilje sa piletinom

Tortilje sa piletinom i povrćem (enchilada) je poznati recept Meksičke kuhinje. Recept je nastao kao običaj umotavanja druge hrane u tortilje, koji potiče još od doba Maja. Postoje pisani zapisi još iz doba španskih konkvistadora da im je lokalno stanovništvo služilo hranu umotanu u kukuruzne tortilje.

  • 500 gr pileće grudi (file)
  • 2 kašičice kim (u prahu)
  • 2 kašičice beli luk (u prahu)
  • 2 čena beli luk (sitno iseckan)
  • 1 kašičica meksička mešavina (začin)
  • 1 glavica crveni luk (iseckan)
  • 125 gr kukuruz šećerac
  • 1 komad zelena ljuta paprika (bez semenki, grubo iseckana)
  • 1 komad crvena ljuta paprika (bez semenki, sitno iseckana)
  • 800 gr paradajz sok (gusti)
  • 16 komada tortilje (male)
  • 125 gr čedar sir (ili bilo koji kačkavalj)
  • so
  • biber
  • ulje

Prilog i ukrašavanje

  • pavlaka
  • peršun (seckani)
  • paradajz (sečeni)
  1. Iseckajte piletinu na sitne komade. Zagrejte tiganj i podmažite sa malo ulja. Dinstajte piletinu oko 7 minuta. Pospite piletinu sa kimom u prahu, belim lukom u prahu i meksičkim začinom, pre okretanja. Dinstajte pileće meso još oko 7 minuta. Kad je meso gotovo, prebacite na tanjir, da se ohladi.
  2. U posudu za mešanje, dodajte piletinu, i prelijte je sa sosom od dinstanja. Dodajte seckani beli luk, seckani crveni luk, kukuruz šećerac i sok od paradajza. Promešajte da se masa izjednači. Ostavite da odstoji.
  3. U tiganju malo prepecite svaku od tortilja.
  4. Svaku od tortilja, nafilujte masom, i stavite u podmazan sud za pečenje, tako da je spoj tortilje sa donje strane. Ukoliko ostane mase i soka od paradajza, prelijte preko složenih tortilja. Preko tortilja pospite rendani čedar sir.
  5. Zagrejte rernu na 180 C. Pecite enchilade 15-20 minuta. Služite enchilade tople, ukrašene seckanim peršunovim lišćem, uz prilog pavlake i sečenog paradajza.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pileće enchilade – tortilje sa piletinom

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.